Szigorú beszédet mondott Francois Hollande a kongresszus előtt

Infostart
2015. november 17. 10:25
A jövőben megfoszthatják francia állampolgárságuktól azokat a terrorveszélyt jelentő személyeket, akik franciának születtek ugyan, de rendelkeznek második állampolgársággal - egyebek mellett ezt jelentette be Francois Hollande hétfőn, a francia képviselők és szenátorok előtt tartott beszédében.

Szigorú, számos, a jobboldal által javasolt elemet tartalmazó beszédet mondott Francois Hollande államfő hétfőn a képviselőház és a szenátus közös ülése, azaz a kongresszus előtt. Az intézkedések azonnal végrehajtható eleme az, hogy az államfő három hónappal meghosszabbítja a november 13-án, a párizsi terrortámadás napján az egész ország területére bevezetett szükségállapotot, az erről szóló szavazást szerdán tartják meg a parlamentben.

A szükségállapot ugyanis egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a rendőrség bírói felhatalmazás nélkül hajtson végre házkutatásokat és helyezzen előzetes letartóztatásba gyanúsítottakat. Ez a lehetőség az elmúlt napokban máris látványos eredményeket hozott, a nyomozók ugyanis számos fegyverarzenált számoltak fel a péntek óta országszerte végrehajtott házkutatások során.

Francois Hollande magáévá tette a jobboldal, illetve a szélsőjobb egyik fontos követelését, bejelentve: olyan törvénymódosítást nyújtanak be, amely lehetővé teszi, hogy megfosszák francia állampolgárságuktól azokat a terrorveszélyt jelentő személyeket, akik franciának születtek ugyan, de rendelkeznek egy második állampolgársággal is.

Az államfő arról is beszélt, hogy a jogszabály-módosításoknak köszönhetően a jövőben az ország biztonságára veszélyt jelentő külföldi állampolgárokat is könnyebben fogják tudni kitoloncolni. A fenti két bejelenés azért jelentős, mert e kérdések eddig tabutémának számítottak a francia baloldal számára.

Francois Hollande bejelentette: nem csökkentik tovább a hadsereg számát, 2019-re a rendőrség és csendőrség létszámát ötezer fővel, a börtönfelügyelet és a bírósági személyzet számát 2500 fővel, a határőrségét pedig ezer fővel növelik meg.

A francia államfő a külpolitika terén is komoly változást hajtott végre eddigi politikájában. A szíriai konliktus kapcsán nem azt mondta, mint korábban, hogy Franciaország az Iszlám Államot és Bachar Al-Asszad elnököt egyaránt ellenségének tekinti. Az ellenség ezúttal kizárólag az Iszlám Állam, mely ellen Hollande szerint egyetlen, az Egyesült Államokat és Oroszországot is magába foglaló koalíciónak kell fellépnie.

Végül a bevándorlás kapcsán a francia államfő azt mondta, Európának továbbra is fogadnia kell azokat a személyeket, akik valóban menekülteknek minősülnek, de azokat, akik nem tartoznak ebbe a kategóriába, vissza kell küldeni származási országukba.

Francois Hollande az unió külső határainak a megerősítését is szorgalmazta, egyben bejelentve: működésbe akarja léptetni az uniós alapszerződés kollektív szolidaritásról és segélynyújtásról szóló 42. paragrafusának hetedik bekezdését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást