eur:
394.24
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Történelmi rekordot döntött az októberi árcsökkenés Szlovákiában

Történelmi rekordot döntött az elmúlt havi árcsökkenés Szlovákiában. Októberben 0,6 százalékkal csökkentek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Olcsóbbak lettek a napi fogyasztási cikkek, mint például a kozmetikai szerek és néhány élelmiszerfajta, de ugyanúgy csökkennek a lakhatással kapcsolatos kiadások. Ezzel együtt a reálbérek növekednek, ami azt jelenti, hogy több pénzt marad szlovákok pénztárcájában.

A Szlovák Statisztikai Hivatal által összegyűjtött adatok alapján az ország 1993-as önállósodása óta ez a legmagasabb áresés. Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb, csaknem 8 százalékos áresést, a közlekedési ágazatban mérték, ami elsősorban az olcsó üzemanyagnak köszönhető.

A benzin és a gázolaj árának alakulása a gazdasági elemzőket is meglepte, hiszen a kőolaj világpiaci ára az elmúlt két hónapban már enyhén nőtt, a szlovákiai üzemanyagárak azonban tovább csökkentek. A szakemberek úgy vélik, a hosszabb időtávra kötött szerződésekkel magyarázható, hogy valószínűleg a következő hónapokban sem kell számítani nagyobb árugrásra a szlovákiai töltőállomásokon.

Idén októberben csaknem 2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest a lakhatással kapcsolatos kiadások is, az élelmiszerek viszont 0,8 százalékkal drágultak. Ez utóbbiak között azonban jelentős különbségek vannak. A száraz nyár miatt a zöldségárak az egy évvel korábbihoz képest több mint a negyedével nőttek, a feldolgozott élelmiszerek, főként a tej és egyéb tejtermékek ára viszont tovább csökkent. Szintén növekedtek a lakásberendezési tárgyak, valamint az éttermek és szórakozóhelyek árai.

Az elemzők szerint az infláció jövőre is 1 százalék alatt marad Szlovákiában, és néhány tized százalékkal csökkenhetnek a banki kamatok is. Ennek következtében a nyugdíjemelés mértéke is alacsony, ami már egy és háromnegyed éve tart. A nyugdíjak ugyanis az árak és az átlagbér szerint növekednek. A statisztikai hivatal előzetes becslése szerint az előző év azonos időszakához képest a szlovák gazdaság 3,6 százalékkal bővült az idei harmadik negyedévben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×