Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Éhségsztrájkolnak a menekültek Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább éleződik a helyzet az észak-csehországi Drahonicében lévő menekülttáborban, ahol még szerdán este az egyik migráns rátámadt a biztonsági szolgálat emberére, végül mégis maga szorult kórházi kezelésre. A táborban negyvenen éhségsztrájkba kezdtek, mert olyan információkhoz jutottak, hogy hazatoloncolják őket a Csehországból.

A drahonicei tábor 144 lakója közül negyvennégyen kezdtek kedden reggel éhség-sztrájkolni, mivel elégedetlenek a táborban uralkodó állapotokkal, és attól tartanak, hogy a cseh hatóságok visszaküldik őket származási országukba. A negyvennégy tiltakozó közül negyvenhárman iraki állampolgárok, hozzájuk egy szomáliai férfi is csatlakozott. Hírügynökségi jelentések szerint csütörtökön már csak negyvenen folytatták tovább az önkéntes ételmegvonást, miután előző nap este dulakodás alakult ki a táborban.

Az egyik migráns ugyanis rátámadt a biztonsági szolgálat emberére. "Három másik személy is egymásnak esett, ketten közülük kézsérülést szenvedtek. A biztonsági szolgálatot teljesítő kollégára támadó férfi a fején sérült meg, sebeit a ¾atcai kórházban látták el" - számolt be a részletekről Kateøina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. A feszült helyzet lenyugvása után már nem volt szükség a rendőrség további beavatkozására.

A drahonicei menekülttábor korábban börtönként szolgált, befogadóképessége 240 fő. A cseh hatóságok eddig kizárólag férfiakat helyeztek el a táborban, amelyet a napokban Robert Pelikán igazságügyi miniszter is felkeresett. A tárcavezető véleménye szerint a táborban kialakított életkörülmények normálisnak, elfogadhatónak minősíthetők.

Ennek ellentmondó hangok látnak azonban napvilágot a csehek között, akik - néhány nemzetközi szervezet képviselőjével összhangban - maguk is kritikus véleményt fogalmaznak meg a menekültek csehországi helyzetét illetően.

Az éhségsztrájkot folytatók egy nyilatkozatot is megfogalmaztak, amelyet a táborban szolgáló evangélikus lelkész bocsátott az újságírók rendelkezésére. A migránsok ebben azt írják, a háború, a börtönök, az erőszak elől menekülnek, és most új háborúba és börtönbe kerültek. "Mindegyikünk elvesztette valamelyik családtagját és hozzátartozóját. A hazánkban ránk váró halál elől menekülünk, ezért nem térhetünk vissza. Akkor inkább itt halunk meg" - olvasható továbbá a nyilatkozatban.