Svédországban nincs elég ágy a menekülteknek

Infostart
2015. november 11. 10:54
A hadsereg is részt vesz a migrációs hivatal irányításában Svédországban, ahol a hatóságok egyre kevésbé tudnak megbirkózni a menekült- és migránshullámmal. Az állami kézben lévő ingatlanok már megteltek, így a kormány most magántulajdonosoknál próbálja elhelyezni a frissen érkezetteket.

Katonák koordinálnak immár a svéd migrációs ügynökségnél. Nem puccs történt, egyszerűen a szervezet kifogyott az erőforrásokból és segítségre van szüksége a migráns- és menekülthullám kezelésében.

Az ügynökség az utóbbi időben már az ország katasztrófavédelmi hatóságának segítségére szorult, mivel nincs elég embere, hogy el tudja helyezni a Svédországba érkezett migránsokat és menekülteket. Emiatt voltak olyanok, akik a fogadóközpontok padlóján aludtak.

Egyes centrumokban megnégyszerezték a létszámot és az ügynökség alkalmazottjai dupla műszakban és hétvégén is dolgoznak. Ennek ellenére komoly gondot jelent a számukra a külföldről érkezettek elszállásolása.

"Kifogytunk a helyből" - mondta Fredrik Bengtsson, a migrációs hivatal szóvivője. Az állami tulajdonú szállások még 2012-ben megteltek és azóta a kormány elérhető árú magánbérleményeket keres. Úgy tűnik, hasztalanul:

"Már ezek sem állnak rendelkezésre, így az utóbbi négy napban az emberek a padlón aludtak a menekültközpontokban. Most az a célunk, hogy tető legyen a fejük felett" - mondta a bevándorlási hivatal szóvivője.

Svédország 2013-ban letelepedési jogot ígért bármely olyan szíriainak, aki eléri partjait. Most aránytalanul nagy terhet ró rá az Európát érintő népvándorlás: az idén hajóval Európába jutott 800 ezer ember egyhetede került eddig Svédországba, noha annak lakossága 1/50-de az Európai Uniós lakosságnak. Az idén már 120 ezren folyamodtak menedékjogért Svédországban.

A menekültútvonalak más országaihoz képest a svédek gyakorlata rendezettnek tűnik: itt nem kell a migránsoknak és menekülteknek órákat gyalogolni az esőben, nem zárják vagonokba őket és nem hajigálják közéjük a zsemlét.

Ennek ellenére a skandináv országban erősödik az aggodalom, mert nincs elég ágy, hogy szállást biztosítsanak a menekülteknek és migránsoknak. A hatóságok egyrészt kapzsisággal vádolnak egyes főbérlőket és azt mondják, hogy a gyújtogatók és a szigorú biztonsági előírások miatt nem tudnak megfelelő szállást találni.

Középtávon azonban a kormány sportcsarnokokat és más középületeket használhat fel a menekültek elhelyezésére. Anne Ramberg, a svéd ügyvédi kamara vezetője jog tanácsokkal látja el a Stockholmba érkező migránsokat és menekülteket. "Be tudnánk fogadni őket, ha létezne szolidaritás az Uniós tagállamok között... de nincs, csak Németország és Svédország tesz valamit".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást