Moszkva szerint szervezett politikai támadás része a WADA vádja

Infostart
2015. november 10. 13:40
Állami szintre emelt, szisztematikus doppingolással vádolta meg a WADA, a nemzetközi doppingolás-ellenes ügynökség Oroszországot és azt javasolja, hogy tiltsák el az orosz atlétákat a riói olimpiától. Az orosz sajtó visszafogottan reagált, bár a hivatalos szervek szerint az ország elleni szervezett politikai támadás történt.

Az orosz médiában nem volt vezető hír a WADA doppingellenes ügynökség sokkolóan kemény jelentése az atlétika világáról, pedig a több mint 300 oldalas dokumentum különösen kemény kitételeket tartalmaz az orosz atlétika világáról. 

A vádak között szerepel, hogy állami szintre emelték az atléták doppingját és az általában a nemzetbiztonsággal foglalkozó Szövetségi Biztonsági Szolgálat megfélemlítette az orosz atléták mintáit vizsgáló labort.

Az egyik moszkvai labor vezetője "szándékos és rosszindulatú módon" elrendelte 1417 minta megsemmisítését, miközben az FSZB-ügynökök beépültek az orosz dopping-ellenes szervezetbe. "A Szocsi olimpián a laborban néhányan szakembereknek adták ki magukat, de valójában FSZB-sek voltak" - idéz a jelentés egy tanút.

A nemzetközi szervezet öt orosz atléta - köztük olimpiai bajnokok - és több edző örökös eltiltását követeli és azt javasolja, hogy az orosz atléták ne indulhassanak a 2016-os riói olimpián.

A WADA "széleskörű tétlenséggel" vádolta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget és azt mondta, hogy "elszabotálták" a 2012-es londoni olimpiát, mert olyan sportolók indulhattak rajta, akiknek nem lett volna szabad.

A jelentés különösen kínos Sebastian Coe, az olimpia egyik fő szervezője számára, aki a botrány idején a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke volt - jelenleg ő az elnök. Lord Coe felszólította Oroszországot, hogy egy héten belül adjon választ a vádakra.

A súlyos vádak és a követelt kemény büntetés ellenére az orosz sajtóban nem volt vezető hír a WADA-jelentés. Azok a médiumok, amelyek mégis kiemelt helyen foglalkoztak vele - a Vedomosztyi és a Kommerszant gazdasági lapok - általában nem tagadták, hogy csalhattak az orosz atlétikai szövetségben. A Kommerszant például azt emelte ki, hogy a szervezet kész az együttműködésre és új vezetése a doppingellenes intézkedések fejlesztésére koncentrál majd. Az orosz szövetség "kész a stratégiai együttműködésre" a nemzetközi szövetséggel és hamarosan megfogalmazza válaszát a WADÁ-nak.

Az orosz sportminisztérium közölte, hogy kész együttműködni a nemzetközi szervekkel, de vezetője, Vitalij Mutko sportminiszter arra utalt, hogy politikai kampány folyik Oroszország ellen. "Amit mi csinálunk, az mindig rossz".

Azt is megjegyezte, hogy szerinte a laborokat érintő vádak nem bizonyítottak.

Vlagyimir Ujba, az orosz szövetségi orvosi ügynökség vezetője pedig azt mondta, hogy a WADA-jelentés az ukrajnai válsághoz kapcsolódó "politikai nyomásgyakorlás" része.

A WADA-vádak árnyékot vethetnek a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságra is, mivel azzal vádolják a FIFA-bizottsági tag sportminisztert, Vitalij Mutkót, hogy tudott a dopping-politikáról. A WADA közben azt is állítja, hogy Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnöke 1 millió eurót kapott az oroszoktól a doppingügy eltussolására. Diack ellen a francia rendőrség folytat nyomozást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást