Egyiptomban lelőtték az ISIS egyik parancsnokát

Infostart
2015. november 10. 11:34
Az egyiptomi rendőrség agyonlőtte az Iszlám Állam egyik helyi parancsnokát, akit egy horvát és egy amerikai túsz haláláért is felelősnek tartanak. A magas rangú parancsnokként leírt férfit akkor ölték meg, amikor letartóztatásánál ellenállást tanúsított.

Asraf Ali Hasszan al-Garablit a líbiai határnál történt támadások és Tomislav Salopek később lefejezett horvát mérnök halála miatt körözték. Emellett William Henderson amerikai olajmérnök halála és a kairói olasz konzulátus ellen elkövetett robbantás miatt is keresték. A támadásban egy ember meghalt és tízen megsebesültek.

Az egyiptomi hatóságok szerint a "magas rangú parancsnoknak" nevezett férfit Kairóban ölték meg egy vasárnapi tűzpárbaj során. A rendőrök le akarták tartóztatni, amikor tüzet nyitott - szólt a közlemény.

Michael Horowitz, a Levantine Group nevű, Közel-Kelettel foglalkozó tanácsadó cég vezető elemzője szerint al-Garabli halála egyfajta győzelem az egyiptomi hatóságoknak, amelyek megpróbálják megakadályozni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihádista szervezetek a Sínai-félszigetről átszivárogjanak az ország más részeire.

"Hivatalosan csak a Sínai-félszigeten vannak jelen, de már hónapok óta próbálkoznak... Egyiptomnak sikerült megölnie, illetve elfognia néhány Iszlám Állam parancsnokot, de a támadások nem álltak le. Al-Garabli halála azonban megakaszthatja terjeszkedésüket" - mondta az elemző.

Magáról Al-Garabliról nem sokat tudni. 2014 óta szerepelt a körözöttek listáján és közel állt Hisám Asmavi egykori egyiptomi katonatiszthez, a Szent Ház támogatói nevű dzsihádista csoport főparancsnokához. Asmavi lemondott, amikor az egység hűséget esküdött az Iszlám Államnak és felvette a Sinai Vilajet nevet.

Ez a csoport vállalta magára a több mint egy hete lezuhant Metrojet orosz utasszállító elpusztítását.

Közben a Telegraph című brit lap szerint felmerült, hogy szállodai dolgozók rejthették az egyik orosz utas bőröndjébe az Airbus-on vélhetően felrobbant pokolgépet.

Az egyiptomi rendőrség megkezdte a szállodák személyzetének kihallgatását, mivel a hatóságok már "90 százalékban bizonyosak" abban, hogy mégis terrortámadás történt.

Amerikai kémszervezetek szerint az orosz hatóságok már korábban hittek abban, hogy pokolgép okozhatta a Metrojet-gép katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg. Az FBI és az orosz sajtó is közölte, hogy a Szövetségi Nyomozó Hivatal felajánlotta Moszkvának, segít a katasztrófa okait kutató nyomozásban, de Oroszország elutasította azt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást