eur:
393.1
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Besokallt az idősebb Bush a neo-konzervatívoktól

Hogyan hat ki a Bush-dinasztia még aktív politikus tagjára az idősebb George Bush odamondogatós önéletrajza? Miközben Jeb Bush szeretne a republikánusok hivatalos elnökjelöltje lenni, édesapja keményen bírálta az iraki háborút kirobbantó neo-konzervatívokat, akik fia, ifjabb George Bush kormánytagjai voltak.

Õ indította meg az első Öböl-háborút, míg fia a másodikat. A két konfliktus egyik kulcsfigurája pedig mind az idősebb, mind az ifjabb Bush kabinetjében szolgált.

Az idősebb George Bush, aki 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke, szintén háborúzott Szaddam Husszein ellen. Nem ment azonban el olyan messze, mint fia, az ifjabb George, aki az őt körülvevő "neo-konzervatívok" hatására meg is buktatta az iraki diktátort.

Bár megnyerte a háborút, 2003 után Irakban elszabadult a káosz és a szektás erőszak, amely előkészítette a talajt a manapság hírhedt Iszlám Állam megjelenése előtt. Mindeközben a bírálói által csak "Dubyának" becézett ifjabb Bush testvére, Jeb kétségbeesetten próbálja újraéleszteni elnök-aspiráns kampányát. Számára azonban nehéz terhet jelent, hogy kommentálnia kell testvére elnöki teljesítményét, amikor például olyanokat kérdeznek tőle, hogy ő bevonult volna-e Irakba.

Ha ez még nem lett volna elég, a két ifjabb Bush édesapja, az idősebb George egy kiadásra váró könyvében élesen bírálta fia és miniszterei retorikáját. Pedig ezek egyike, Dick Cheney alelnök az idősebb Bush kormányzatában védelmi miniszter volt. És mikor? Az első Öböl-háború idején.

A 91 éves idősebb Bush szerint azonban Cheney azóta teljesen megváltozott. Egy nem éppen hízelgő és egy bizonyos testrészre utaló amerikai kifejezéssel illette, melynek jelentése "szigorú, követelőző, makacs, aki nem tanúsít megbánást".

Kijutott Donald Rumsfeld volt védelmi miniszternek, az iraki háború másik kulcsfigurájának, aki jogi formulákat talált a kínvallatás igazolására. Õt "arrogáns fickónak" nevezte és azt írta: ezek a férfiak "keményvonalas hatást" gyakoroltak a fiára, nem hallgattak másokra és "rosszul szolgálták az elnököt".

Az ifjabb Bush emlékezetes, "a Gonosz tengelye" beszédét és szófordulatát pedig úgy értékelte a dinasztia feje, hogy arról a "történelem majd bebizonyíthatja, hogy nem volt jó semmire".

Cheney úgy reagált, hogy "bóknak veszi a bírálatot", mivel ez azt bizonyítja, milyen keményen szolgálta hazája érdekeit. Rumsfeld viszont azzal vágott vissza, hogy az idősebb Bush "már benne van a korban".

A meglepetésként érkezett önéletrajzot eredetileg az idősebb Bush halála után adták volna ki, de a volt politikus valamiért meggondolta magát. Most az a nagy kérdés, hogy ezzel árt-e másik fia, Jeb elnöki ambícióinak, aki szeretné elnyerni a republikánusok elnökjelöltségét a jövő évi választások előtt.

Jeb máris lavírozásra kényszerült: "nem olvastam a könyvet, de szerintem Dick Cheney apámat és a testvéremet is nagyon jól szolgálta"- mondta.

Kommentátorok megjegyezték: az idősebb Bush támogatta fia iraki háborúját, de egyre inkább irritálta a kormánytagok viselkedése - és ennek most hangot is adott. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×