Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Besokallt az idősebb Bush a neo-konzervatívoktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hogyan hat ki a Bush-dinasztia még aktív politikus tagjára az idősebb George Bush odamondogatós önéletrajza? Miközben Jeb Bush szeretne a republikánusok hivatalos elnökjelöltje lenni, édesapja keményen bírálta az iraki háborút kirobbantó neo-konzervatívokat, akik fia, ifjabb George Bush kormánytagjai voltak.

Õ indította meg az első Öböl-háborút, míg fia a másodikat. A két konfliktus egyik kulcsfigurája pedig mind az idősebb, mind az ifjabb Bush kabinetjében szolgált.

Az idősebb George Bush, aki 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke, szintén háborúzott Szaddam Husszein ellen. Nem ment azonban el olyan messze, mint fia, az ifjabb George, aki az őt körülvevő "neo-konzervatívok" hatására meg is buktatta az iraki diktátort.

Bár megnyerte a háborút, 2003 után Irakban elszabadult a káosz és a szektás erőszak, amely előkészítette a talajt a manapság hírhedt Iszlám Állam megjelenése előtt. Mindeközben a bírálói által csak "Dubyának" becézett ifjabb Bush testvére, Jeb kétségbeesetten próbálja újraéleszteni elnök-aspiráns kampányát. Számára azonban nehéz terhet jelent, hogy kommentálnia kell testvére elnöki teljesítményét, amikor például olyanokat kérdeznek tőle, hogy ő bevonult volna-e Irakba.

Ha ez még nem lett volna elég, a két ifjabb Bush édesapja, az idősebb George egy kiadásra váró könyvében élesen bírálta fia és miniszterei retorikáját. Pedig ezek egyike, Dick Cheney alelnök az idősebb Bush kormányzatában védelmi miniszter volt. És mikor? Az első Öböl-háború idején.

A 91 éves idősebb Bush szerint azonban Cheney azóta teljesen megváltozott. Egy nem éppen hízelgő és egy bizonyos testrészre utaló amerikai kifejezéssel illette, melynek jelentése "szigorú, követelőző, makacs, aki nem tanúsít megbánást".

Kijutott Donald Rumsfeld volt védelmi miniszternek, az iraki háború másik kulcsfigurájának, aki jogi formulákat talált a kínvallatás igazolására. Õt "arrogáns fickónak" nevezte és azt írta: ezek a férfiak "keményvonalas hatást" gyakoroltak a fiára, nem hallgattak másokra és "rosszul szolgálták az elnököt".

Az ifjabb Bush emlékezetes, "a Gonosz tengelye" beszédét és szófordulatát pedig úgy értékelte a dinasztia feje, hogy arról a "történelem majd bebizonyíthatja, hogy nem volt jó semmire".

Cheney úgy reagált, hogy "bóknak veszi a bírálatot", mivel ez azt bizonyítja, milyen keményen szolgálta hazája érdekeit. Rumsfeld viszont azzal vágott vissza, hogy az idősebb Bush "már benne van a korban".

A meglepetésként érkezett önéletrajzot eredetileg az idősebb Bush halála után adták volna ki, de a volt politikus valamiért meggondolta magát. Most az a nagy kérdés, hogy ezzel árt-e másik fia, Jeb elnöki ambícióinak, aki szeretné elnyerni a republikánusok elnökjelöltségét a jövő évi választások előtt.

Jeb máris lavírozásra kényszerült: "nem olvastam a könyvet, de szerintem Dick Cheney apámat és a testvéremet is nagyon jól szolgálta"- mondta.

Kommentátorok megjegyezték: az idősebb Bush támogatta fia iraki háborúját, de egyre inkább irritálta a kormánytagok viselkedése - és ennek most hangot is adott.