Elképesztő helyzet a calais-i dzsungelben

Infostart
2015. november 4. 09:49
Azonnali, a migránsok életkörülményeinek javítására kötelezte a Lille-i közigazgatási bíróság a francia államot és Calais polgármesteri hivatalát. A nyugat-franciaországi Calais városában jelenleg hatezer menekült tartózkodik a dzsungelnek nevezett táborban, számuk szeptember óta gyakorlatilag megduplázódott.

Pas-de-Calais megye prefektusának, illetve a 70 ezer lakost számláló Calais város polgármesterének nyolc napon belül tíz nyilvános vízcsapot és ötven latrinát kell kialakítaniuk a Calais határában lévő, dzsungelnek nevezett menekülttáborban, emellett gondoskodniuk kell a szemét rendszeres összegyűjtéséről, illetve a terület megtisztításáról. Ezt írta elő a hét elején meghozott ítéletében a Lille-ben székelő közigazgatási bíróság.

A testület, melyhez néhány hete a Medecins sans frontieres, a Secours catholique, valamint további négy emberjogi szervezet adott be keresetet, mivel úgy ítélték meg, hogy a dzsungelben sérülnek az alapvető emberi jogok, a fentiek mellett azt is előírta, hogy a hatóságoknak ki kell alakítaniuk legalább egy olyan közlekedési útvonalat, ahol a mentők akadálytalanul bejuthatnak a területre, illetve nyilvántartásba kell venniük az elszigetelt kiskorúakat is, ez utóbbiakat azért, hogy esetleg állami intézményekben helyezhessék el őket.

A keresetet benyújtó szervezetek elégedettek az ítélettel, még akkor is, ha a bíróság elutasította azt a kérésüket, hogy a menekülteket helyezzék el üresen álló, az állam vagy az önkormányzat tulajdonát képező épületekben.

A Calais melletti, dzsungelnek nevezett illegális menekülttáborban jelenleg hatezer migráns tartózkodik, számuk szeptember óta gyakorlatilag megduplázódott, és valamennyien arra várnak, hogy átjuthassanak a számukra az ígéret földjének számító Nagy-Britanniába. E célból rendszeresen megkísérlik a behatolást a La Manche csatorna alatt a szigetországot Franciaországgal összekötő Csalagútba, e próbálkozások pedig meglehetősen nagyszámú sebesültet eredményeznek, akiket aztán a franciák látnak el.

A helyi lakosság rendszeresen tüntet a nagyszámú migráns jelenléte ellen, a francia hatóságok pedig gyakorlatilag képtelenek kezelni az itt kialakult helyzetet, a rendőrség az előállított migránsok egy részét rendre az ország más részeibe szállítja - mint nemrég kiderült egyebek mellett az állam által méregdrágán bérelt magánrepülőkön -, de az érintettek zöme amint teheti, visszatér Calais-be.

A helyzet bonyolultságát mutatja, hogy egy brit emberjogi szervezet, a Human Relief Foundation vezetője egy helyszíni látogatást követően nemrég bejelentette, azonnal megszünteti tevékenységét Calais-ban, mert amit tapasztalt, felháborító.

Kassim Tokan a sajtónak elmondta: a migránsok elégetik a nekik kiosztott ruha és élelmiszer egy részét, 95-97 százalékuk jó egészségben lévő fiatalember, akik szerinte kizárólag a jobb élet reményében akarnak Nagy-Britanniába települni.

A franciáknak egyébként az elmúlt napokban sikerült feltérképezniük mintegy háromszáz olyan migránst, akik lemondtak arról, hogy a szigetországba menjenek, és el akarnak gondolkodni azon, hogy esetleg Franciaországban telepednének le. Õket a belügyminisztérium különböző francia településekre irányította, melyek vezetését, mint kiderült, erről az intézkedésről nem is tájékoztatták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást