Ellentmondó találgatások a Metrojet-katasztrófáról

Infostart
2015. november 3. 08:15
Miközben ma egy második orosz gép szállította a haza a Sínai-félszigeten lezuhant utasszállító áldozatainak holttesteit, az Egyesült Államok is kizárta a rakétatámadás lehetőségét.

Kedd hajnalban az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium egy második gépe vitte Szent-Pétervárra a sínai légikatasztrófa további áldozatainak holttesteit.

Az első járat hétfői érkezése után a városi halottasházban megkezdődött a halottak azonosítása, de hétfőn a hozzátartozók és a szakértők csak négy utas személyazonosságát tudták megállapítani.

A katasztrófa helyszínén, Egyiptomban közben tovább folytatódott a nyomok és maradványok utáni kutatás, amiben az orosz katasztrófaelhárítás 100 szakembere is részt vett.

Szent-Péterváron a Metrojet, - korábban Kogalimavia - légitársaság vezérigazgatója, Alekszandr Szmirnov azt mondta, hogy mechanikai hiba nyomán nem eshetett szét a gép a levegőben.

Az Airbus automatikája nem engedi, hogy a pilóták a repülőt túlterhelő manővereket hajtsanak végre - mondta. A cégvezető kizárta azt is, hogy a pilóták hibázhattak és azt mondta: az egyetlen magyarázat a "tisztán külső, fizikai behatás" lehetett.

Az orosz szövetségi légiszállítási ügynökség, a Roszaviacija főnöke ugyanakkor elsietettnek nevezte a légitársaság bejelentését. "Tudjuk, hogy nagy területen szóródtak szét a roncsok, ez arra utal, hogy a gép nagy magasságban semmisült meg. Az okokat említeni most korai és nincs rá semmilyen alap" - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a katasztrófa után először hétfőn jelent meg a nyilvánosság előtt és azt mondta: a hozzátartozókra kell összpontosítani. Sürgette, hogy a tragédiáról elfogultság nélkül foglaljanak állást a szakértők.

Közben az amerikai hírszerzés is véleményt mondott a tragédiáról. James Clapper, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója megjegyezte: nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy terrortámadás történt-e, de azt nem lehet kizárni.

Clapper azt mondta: "nem valószínű, hogy az Iszlám Állam lőhette le a gépet, mivel nem rendelkezik erre képes rakétarendszerrel", de hozzátette, hogy ezt sem zárja ki.

A 224 ember halálát okozó tragédia az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget felett történt. A vidék jelentős részét az egyiptomi kormány ellen harcoló dzsihádisták, köztük az Iszlám Állam helyi szervezetének emberei ellenőrzik.

A közösségi oldalakon egy igazoltan dzsihádista beállítottságú felhasználó feltette a kérdést: miért arról beszélnek, hogy lelőtték a gépet, miért nem arról, hogy felrobbantották?

Ha valóban pokolgép került a repülőre, akkor az azt jelentheti, hogy valakik kijátszották a Sarm El-Sejk-i reptér biztonsági intézkedéseit.

A szerencsétlenül járt Airbust Írországban regisztrálták és az ottani légügyi hatóság szerint egy április/májusi vizsgálat nem talált benne hibát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást