eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Meglepetésre visszaszerezte többségét a kormánypárt Törökországban

Törökországban meglepetést hoztak az előrehozott választások. Az iszlamista szellemiségű kormányzó AKP pártnak sikerült visszaszereznie abszolút többségét is így immár egyedül alakíthat kormányt.

5 hónap alatt másodszorra tartottak választásokat Törökországban, ahol sokat kockáztatott Recep Tayyip Erdogan elnök kormányzó pártja.

Az AKP júniusban elvesztette abszolút parlamenti többségét, most viszont sikerült visszaszereznie azt.

Vasárnapi, előzetes eredmények szerint a kormánypárt a voksok közel felét kapta meg. Ez azt jelenti, hogy 315 mandátumot szerzett az 550 képviselős parlamentben, ami bőven elég a kormányalakításra. Nem szerezte viszont meg az alkotmány módosításához szükséges "szupertöbbséget".

A választások utáni reakciók jól mutatják, mennyire megosztott Törökország.

Erdogan hívei hősként ünnepelték az AKP győzelmét és vezérüket (akinek államelnökként nem lenne szabad pártja oldalán beavatkozni a belpolitikába). Ankara főbb utcáit megtöltötték a török zászlókat lengető AKP-hívek.

Az legfőbb világi párt, a Republikánus Néppárt, a CHP számára ugyanakkor szinte katasztrofális volt az eredmény, mivel csak a voksok negyedét gyűjtötte be. A nyári választásokon nagy sikert elérő kurd HDP párt is visszaszorult, de még így is bent tudott maradni a parlamentben, mert a rá adott voksok aránya meghaladta a tíz százalékot.

Egyes kommentátorok és aktivisták azzal vádolják Erogant, hogy mesterségesen szított hangulatot a kurd kisebbség és azt képviselő pártok ellen. Az AKP például a terrorszervezetnek nevezett PKK politikai szárnyaként állította be a kurd többségű HDP-pártot

Az AKP- kormány sokat tett fel egy lapra, de bejött neki a hazárdjáték - utalt a BBC arra, hogy a kormánypárt azt akarta sugallni, egyedül ő tud nyugalmat és biztonságot teremteni a polgároknak.

A 30 halottat követelő, nyári merénylet után, Törökország felújította háborúját a szeparatista és terrorszervezetnek is nevezett PKK, a Kurd Munkáspárt ellen, habár az elkövetők az Iszlám Állam emberei voltak. A török katonák és rendőrök keménykezű "terrorelhárító" akciókat rendeztek a kurd városokban és kerületekben. Októberben az ország történetének legsúlyosabb terrortámadását hajtották végre, az áldozatok jobbára ellenzékiek voltak.

Mivel egyre nagyobb a fenyegetés az Iszlám Állam részéről is, a törökök végül egy olyan pártra szavaztak, amelyről azt hiszik, hogy visszatudja állítani a nyugalmat -írja a BBC.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×