Áttörésre számítanak a decemberi klímacsúcson

Infostart
2015. október 30. 21:33
Az ENSZ szerint ezúttal megkötik az átfogó nemzetközi klímamegállapodást az évvégi éghajlati csúcson. Emellett az energiacégek peres ügyek sokaságára számíthatnak az üvegházi gázok emissziója miatt.

A Bank of America figyelmeztetése szerint egyre nagyobb veszély leselkedik a világ olaj- gáz és szénipari cégeire, hogy peres ügyek indulnak ellenük az éghajlatváltozásban játszott vélt szerepük miatt.

A pénzintézet szerint a világ kormányai értésre adták, hogy jelentős változások jönnek. A londoni City befektetői egyre inkább aggódnak, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő és árusító cégek és biztosítóik vesztésre állnak egy történelmi átrendeződésben, melynek során hatalmas kártérítési igényeket jelentenek be ellenük csoportos perekben.

Ezek azokra a perekre hasonlítanak majd, mint amilyeneket néhány évtizede a dohányipari és azbesztet használó és gyártó cégek ellen indítottak - jegyzi meg a Telegraph című lap.

A Bank of Americának saját "éghajlatváltozási pénzügyi osztálya" van. Ennek vezetője, Abyd Karmali szerint a decemberben rendezendő, párizsi klímacsúcs, az ENSZ COP21 értekezlete olyan történelmi esemény lesz, amely "lehúzza a rolót a fosszilis energiaipar egy részének".

"Egy egyirányú jegyről beszélünk, amely az alacsony széndioxid-tartalmú gazdasághoz vezet... megállíthatatlan. Semmilyen lobbitevékenység nem változtathat az irányon" - mondta Christiana Figueres, az ENSZ klímaügyi főnöke egy londoni fórumon.

Figueres asszony azt mondta, hogy a kudarccal zárult 2009-es koppenhágai éghajlati csúcs után radikálisan megváltozott a hangulat. Ezúttal Kína is elkötelezte magát. "Kína már most többet költ megújuló energiaforrásokra, mint bármely más ország. 2017-től saját emisszió-kereskedelmi programot vezet be" - mondta az ENSZ-illetékes.

Ugyanakkor, az eddig vállalások nem elegendőek ahhoz, hogy a századfordulóig 2 Celsius fok alatt tartsák a globális átlaghőmérsékletnek az ipari forradalom előtti szinthez mért emelkedését.

Szakértők arról beszélnek, hogy maximum 2,7 Celsius fokos emelkedést megengedő egyezmény várható Párizsban, amelyet több alku követ majd, hogy tovább csökkentsék a hőmérséklet-emelkedést.

"A legtöbb ország képes lesz meghaladni vállalását" - vélte Figueres.

A Telegraph szerint a csúcs másik hozadéka az lesz, hogy nettó nulla emissziójú gazdasági fejlődésben állapodnak meg. Ez azt jelenti, hogy az energiacégek nem tudják majd felhasználni jelenlegi tartalékaik nagy részét.

Mark Carney, az Angol Központi Bank elnöke arra figyelmeztett, hogy a klímaváltozás károsultjai csoportos pereket indíthatnak az energiacégek ellen. Az utóbbi évtizedek azbeszt-perei 85 milliárd dolláros költséget jelentettek az érintett cégeknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást