Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovák rendőrök szívesen dolgoznak külföldön

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemzetközi tudományos konferenciát tartottak Pozsonyban a migrációs válság aktuális kérdéseiről. Az eseményen a szlovák, magyar és cseh rendőrökön kívül német és svájci szakemberek is részt vettek.

A pozsonyi találkozón a fegyveres testületek szakemberei tapasztalatot cserélhettek a migránsválság kezeléséről. A konferencián a határőrizet legújabb technikáit, fegyvereket, felszereléseket, álcaruhákat is bemutattak.

A speciális bemutatón a szlovákok a szlovák-ukrán hivatalos- és zöldhatár védelmére jelenleg is használt felszerelést ismertették a külföldi szakemberekkel. A csehek egy ún. Schengen-busszal érkeztek a szlovák fővárosba, amelyet az illegális bevándorlók regisztrálásánál használnak.

"Mivel felmerült az osztrák és a német határzár, elképzelhető, hogy a tranzitútvonal is tolódik északra a Cseh Köztársaságon keresztül, ezért felmértük, milyen módon vagyunk képesek megvédeni a határainkat, és ellenőrzéseket foganatosítani" - fogalmazott Tomá¹ Kirchhoff, a cseh rendőrség századosa.

A konferencián a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő szlovák rendőrökről is szó volt.

"Elmondhatom, hogy az elmúlt napokban illegális migránsok elfogásában is részt vettek. Szolgálatteljesítésük színhelyén már tizenhatot elfogtak, de természetesen ők csak az odarendelt magyar rendőröket segítik a határvédelemben, és a magyar fél eddig nagyon elégedett velük" - mondta ¥ubomír Ábel szlovák rendőrfőkapitány-helyettes, akinek szavait a belügyminiszter is alátámasztotta. "Pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk, az benyomásom, hogy a magyar fél is elégedett" - erősítette meg Robert Kaliòák.

A szlovák belügy közben azt fontolgatja, hogy Szlovéniába is küld egy kontingenst, amely a szlovén-horvát határ ellenőrzésében lesz a szlovén rendőrök segítségére. A részletekről még egyeztetnek a felek. "Húsz rendőr küldéséről folytatunk tárgyalásokat a szlovén féllel, de nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy növeljük a létszámot, ha a helyzet úgy kívánja" - tájékoztatott Tibor Ga¹par országos rendőrfőkapitány.

A kormány nem tart attól, hogy a külföldi szolgálatteljesítés iránt ne érdeklődnének a rendőrök. A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a közrendőrök soraiból is sokan önként jelentkeznek a megbízatásra. Ennek egyik vélhető oka, hogy a külföldi munkavégzés ideje alatt magasabb bért kapnak. Azt egyelőre nem tudja a belügy, hogy pontosan meddig tart a szlovákiai rendőrök külföldi missziója.