eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk

Prága fokozza a segítségnyújtást

Prága fokozza a migránsválságban leginkább érintett országoknak nyújtandó segítségét. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a hétvégén 100 millió koronás anyagi támogatást ajánlott fel Jordániának, Szlovéniába pedig egészségügyi szakembereket küld Csehország.

A cseh kormány már egyeztetett a szlovén féllel arról, hogy emberi erőforrást és anyagi segítséget nyújt a menekültek ellátásával küszködő államnak. Martin Stropnický, cseh védelmi miniszter: "Segítséget tudunk nyújtani akár az egészségügyi személyzet bővítésében, akár tehergépjárművek bebiztosításában" - mondta Martin Stropnický, cseh védelmi miniszter.

A cseh kormány eddig 20 rendőrt és műszaki eszközöket küldött Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. Egy jordániai menekülttáborban is állomásozik már egy cseh humanitárius mentőcsapat, amelyet nemsokára egy újabb követ. Prága ezen felül további 100 millió cseh koronával is támogatja Jordániát. "Örömömre szolgál, hogy a menekülttáborban feltüntetett, támogatókra utaló néhány zászló között a cseh lobogó is megtalálható" - fogalmazott Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Csehország a legbőkezűbb adakozónak számít Jordániában, megelőzve Svájcot, Finnországot és Katart is. Csehország jelenleg a V4-ek soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×