Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatmillió euróval járul hozzá Szlovákia a menekültválság enyhítéséhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat millió euróval járul hozzá Pozsony a menekültválság megoldását célzó különféle eszközök költségeihez. Szlovákiában egy felmérés alapján az is beigazolódott, hogy a migránsválság a kormánypártnak hozta a legtöbb belpolitikai hasznot.

Igor Slobodník, szlovák külügyi államtitkár közölte, az Európai Unió és az afrikai országok novemberi csúcstalálkozóján aláírják az Afrikának szánt szükségalap létesítéséről szóló szerződést, amely közvetlenül az afrikai kontinensen segíti majd a migráció okainak megoldását.

Az Afrikának szánt szükségalapba Szlovákia 500 ezer eurót ad. További 3 millió eurót nyújt az ország a Szíria számára létesített alapba, 600 ezer eurót az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, 400 ezer eurót a Nemzetközi Menekültügyi Szervezetnek, szintén 400 ezret az UNICEF-nek. Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja 300 ezer eurós pozsonyi támogatásra számíthat, további 300 ezret pedig az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának szán Szlovákia.

A külügyi államtitkár hangsúlyozta, a Szíria részére létesített alap esetében - amely közvetlenül a menekülteknek segít - fontos a pénzeszközöket a legjobban érintett tranzitországokba irányítani. Az alap elsősorban a szíriai menekültek integrálására összpontosít. Jelenleg a Törökországban levő szíriai gyermekek megsegítésével, valamint az iraki, jordániai, libanoni és törökországi egyetemisták regionális programjával, továbbá a munkanélküli szíriai menekültek rövidtávú munkalehetőségekkel, tréningekkel és közösségi tevékenységgel való támogatásával foglalkozik. Az alap hosszútávon Szíria konfliktus utáni újjáépítésébe is besegíthetne.

Szlovákiában eközben a Polis közvéleménykutató-ügynökség felméréséből kiderült, hogy a menekültválság a kormánypárt megerősödését eredményezte. A felmérés során arról faggatták a nyilvánosságot, hogy szerintük melyik politikus, ill. melyik politikai párt reagált legjobban a menekültválságra.

A felmérés eredménye - nem meglepően - Robert Fico kormányfő fölényes győzelmét mutatta ki. A miniszterelnök személyére a válaszadók 44 százaléka adta a voksát, míg a lista második helyezettje a szintén kormánypárti belügyminiszter, Robert Kaliòák lett 18 százalékos eredménnyel. A pártok mezőnyében sem történt meglepetés, a kormánypárti Smer végzett az első helyen 43 százalékkal.