eur:
392.86
usd:
368.16
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kínát feldühítette a mesterséges szigete mellett elhajózó amerikai romboló

Kína arcátlan provokációnak nevezte, hogy egy amerikai hadihajó haladt a kínaiak által a tengeren épített mesterséges szigetek mellett. Pekinget már régóta azzal vádolják, hogy ki akarja sajátítani a Dél-Kínai tenger egy részét.

12 tengeri mérföld - ez a távolság nem tűnik kicsinek, de a geopolitikában az. Ilyen messze volt az a rakétákkal felfegyverzett amerikai romboló, amely elhaladt a Dél-Kínai tengeren, a Kína által épített mesterséges szigetek közelében.

A 12 tengeri mérföld egyben a természetes szárazföldi képződmények körüli területi vizek határát is jelöli, tehát az amerikaiak nem hajóztak be a Kína által sajátnak nyilvánított övezetbe. A lépés mégis elég volt Peking számára ahhoz, hogy dühösen, provokációval vádolja meg az Egyesült Államokat.

Washington már korábban jelezte, hogy megerősíti a stratégiailag fontos, Dél-Kínai tengeren való szabad hajózás elvét. Ezen a tengeri övezeten halad át a világ tengeri olajszállításainak egyharmada és aggályok merültek fel, hogy Peking egyszer majd diktálni próbál és megpróbálja meghatározni, hogy ki haladhat át rajta.

A vita különösen elmérgesedett azután, hogy Peking eddigi zátonyokat is mesterséges szigetekké alakít át, ahol katonai posztokat hozhat létre.

Mivel a területet Amerika több szövetségese is részben magáénak tartja - például a Fülöp-szigetek - felmerül egy jövőbeli fegyveres összecsapás veszélye. Az utóbbi években több incidens is történt kínai, fülöp-szigeteki és vietnámi hajók között. A Fülöp-szigetek egy ENSZ-bíróság elé vitte az ügyet.

Kína azt állítja, hogy a mesterséges szigetek polgári célokat szolgálnak majd, az amerikaiak pedig azt, hogy eddig már jelentős, eddig a senki földjének számító területre jelentette be igényét Peking. Műhold felvételek szerint a szigeteken három kifutópályát is építenek.

Az amerikaiak láthatóan jelezni akarták Kínának, hogy nem nézik tétlenül a fokozatos területfoglalást, amire Peking különösen dühösen válaszolt, arra utalva, hogy az Egyesült Államok idegen hatalom, aminek nincs keresnivalója a térségben.

Lu Gang kínai külügyi szóvivő szerint az amerikai hadihajó, a USS Lassen "illegálisan hajózott be" a szigetek közeli vizekre és "nem kért engedélyt a kínai kormánytól". A nemzetközi jog szerint ugyanakkor bármely ország, szabadon hajózhat nemzetközi vizeken.

"Peking határozottan ellenzi, hogy bármely ország ürügyként használja fel a hajózást vagy az átrepülést arra, hogy megsértse Kína biztonsági érdekeit és nemzeti szuverenitását". Peking határozottan megvédi területét - közölte a szóvivő.

A kínai-amerikai szembenállás éles kontrasztban áll azzal, ahogy Washington egyik legközelebbi szövetségese, Nagy-Britannia viszonyul Pekinghez.

Hszi Csin-pin kínai elnök múlt heti, londoni állami látogatásán többmillárd dolláros üzleteket kötöttek, kevés volt a kritika és a felek annál inkább méltatták egymást, miközben úgy tűnt, Kína értékes európai partnerre talált Nagy-Britanniában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×