eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Demonstrációt tart egy francia jobboldali párt a párizsi magyar nagykövetségnél

A magyar kormányt támogató és a masszív bevándorlást elutasító demonstrációt tart november 7-én Magyarország párizsi nagykövetsége előtt a Siel nevű francia jobboldali politikai párt. A megmozdulás szervezői a magyarok kettős, a kommunizmussal és a jelenlegi uniós "diktátumokkal" szembeni ellenállása előtt kívánnak tisztelegni.

"Magyarországon Orbán Viktor ellenáll Európa migránsok általi lerohanásának, támogassuk őt mi is!" Ez a felhívás áll azon az interneten is terjesztett szórólapon, mellyel a Siel nevű jobboldali párt demonstrációra invitál minden olyan hazafit, aki nem ért egyet a megfogalmazásuk szerint "elvadult bevándorlás" súlyos következményeivel.

A november 7-én délután fél négykor Magyarország párizsi nagykövetsége előtt tartandó tüntetés szervezői egyebek mellett hangsúlyozzák: a franciák a magyarokhoz hasonlóan nem hajlandók alávetni magukat az uniós bürokraták "diktátumainak", akik kizárólag termelési tényezőknek tekintik az embereket, miközben mélyen megvetik a népek identitását és a közjót.

A Siel-t, melynek teljes neve "Szuverenitás, függetlenség és szabadságok", 2011-ben alapította egy a '80-as években az akkori szocialista kormányban miniszteri tanácsosi posztot betöltő politikus, aki a nemzeti szuverenitásért küzdő jobb és baloldali erők összefogását tűzte ki céljául, a 2012-es parlamenti választásokon pedig több közös jelöltet indított a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal.

A Siel politikájának lényegét az a felismerés képezi, hogy a francia nemzeti szuverenitást vissza kell szerezni Brüsszeltől, és ennyiben egy új politikai törésvonalat jelenít meg Franciaországban, amely egyre inkább láthatóvá és érzékelhetővé válik. Keresztben metszi a hagyományos bal-jobb megosztottságot, és a nemzeti szuverenitás védelmezőit sorakoztatja fel az uniós föderalista, a globalizációt támogató erőkkel szemben.

Az elmúlt hónapokban eme átrendeződés egyik fő teoretikusának Franciaországban Jacques Sapir nemzetközileg ismert baloldali kötődésű közgazdász lépett elő, aki úgy véli: Európában a nemzeti szuverenitások felszámolásának egyik alapvető eszköze az euró, ami nem csupán pénz, hanem egy egész politikai rendszert testesít meg. Ez a rendszer az eurózónához csatlakozó tagállamokat óhatatlanul neoliberális gazdaságpolitika folytatására, illetve a szociális vívmányok felszámolására kényszeríti.

Sapir szerint az eurót fel kell számolni, másképp már rövid távon káoszt, sőt háborúkat eredményezhet Európában, és úgy véli, a szuverenitásért küzdő jobb és baloldali pártoknak közös "Frontot" kell létrehozniuk az euróval szemben, és ebbe a mozgalomba előbb-utóbb az euróból való kilépést szorgalmazó Nemzeti Frontot is integrálniuk kell. Az ügyben egyébként már megkezdődtek az első politikai közeledések, néhány hete egy-egy radikális jobb és baloldali párt vezetői tanácskoztak e kérdésekről.

Nem véletlen, hogy a fenti körök kiemelkedő figyelemmel kísérik Orbán Viktor politikáját, érdekes módon elsősorban nem politikai beállítottsága miatt, hanem azért, mert szemükben csaknem ő az egyetlen olyan államférfi az Európai Unióban, aki képes következetesen kiállni országa szuverenitása mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×