Amerika bírálja a brit-kínai viszonyt

Infostart
2015. október 21. 08:57
Miközben Nagy-Britannia Kína-lázban ég, az Egyesült Államok figyelmeztette szövetségesét, hogy hiba túlságosan közeledni Pekinghez. A kínai elnök a héten kezdett állami látogatást a szigetországban és a felek folyamatosan méltatják egymást.

"Eljött a kínai-brit kapcsolatok aranykora", "Új magasságokban szárnyal a brit-kínai viszony" - ilyen kifejezések röpködtek az éterben Hszi Csin-ping, kínai elnök hivatalos nagy-britanniai látogatása kapcsán.

A kínai vezetőt ezekben a napokban ünnepélyes pompával fogadják Nagy-Britanniában. Míg az Egyesült Államokban 21 ágyúlövéssel üdvözölték, addig Hszi Londonban együtt vacsorázott és koccintott Erzsébet királynővel a Buckingham-palotában és beszédet mondott a parlamentben.

A brit parlament királyi termében mondott beszédében Hszi azt mondta: lenyűgözi a kínai-brit kapcsolatok intenzitása. "Országaink régóta vonzalmat éreznek egymás iránt" - fogalmazott a Shakespeare-t és kínai közmondásokat idéző pekingi vezető.

A királynő méltatta Kína fejlődését és azt, hogy "többszáz millió embert emeltek ki a szegénységből. Azt is megjegyezte, hogy a két ország kapcsolata most már "valóban globális partnerség".

Hszi látogatása egybeesik többszáz munkahely elvesztésével a brit acéliparban, amit közgazdászok az olcsó kínai import számlájára írnak. Emellett azonban harmadrészben Kína finanszíroz egy épülő brit atomerőművet.

Miközben a britek arra készültek, hogy 50 milliárd euro értékben üzleti szerződéseket kössenek a kínaiakkal, tengerentúli szövetségeseik finoman rosszallásuknak adtak hangot. Washingtoni Kína-szakértők megjegyezték, hogy a két ország teljesen másként kezeli a megerősödő Csendes-óceáni hatalmat.

"Ha engedünk a kínai nyomásnak, csak további kínai nyomás lesz az eredménye" - mondta Evan Medeiros, Obama elnök volt ázsiai ügyekkel foglalkozó tanácsadója, az Eurázsia Csoport egyik vezetője. "London veszélyes játékot játszik. Azt hiszi, gazdasági előnyökre tehet szert, de csak további gondjai lesznek a jövőben" - tette hozzá.

Az amerikaiak konstruktív viszonyra törekszenek Kínával, de bírálják emberi jogi gyakorlata, a Dél-Kínai tengeren tanúsított magatartása és az internetes kémkedés ügyében. "Ami aggasztó, hogy csak a kereskedelemmel és gazdasági együttműködéssel akarják mérni a britek Kína-politikájának értékét" - mondta a londoni irányvonalról Tom Wright, a tekintélyes Brookings Intézet külpolitikai szakértője.

Az Obama-kormányzat márciusban már élesen bírálta brit partnereit, amiért "állandóan engednek Kínának" - ez azután történt, hogy London csatlakozott a kínaiak által létrehozott Ázsiai Infrastrukturális fejlesztési bankhoz. "Nem konzultáltak velünk. A britek aláásták Amerikát és az egész G7-es csoportot is" - mondta egy volt elnöki illetékes. Az amerikaikat az is megdöbbentette, hogy a britek úgy találták: az Amerikában bizalmatlanul szemlélt Huawei elektronikai-kommunikációs cég nem jelent biztonsági kockázatot és ezért beruházhat Nagy-Britanniában.

Az amerikai politikai közbeszédben megjelent a "hollandizálódás" kifejezés. Ezzel arra akarnak utalni, hogy Nagy-Britannia fokozatosan feladja nagyhatalmi szerepét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást