eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel alkuja Törökországban

A berlini kormány diplomáciai úton igyekszik megoldani a számára egyre nagyobb problémát jelentő menekült-kérdést és ennek érdekében a kancellár tegnap Isztambulban tárgyalt a török államelnökkel és a kormányfővel, a külügyminiszter pedig ma Iránból Szaud-Arábiába utazik, ahol szintén arról tanácskozik, hogy miként lehetne a válság okát felszámolni, azaz véget vetni az immár évek óta tartó szíriai polgárháborúnak.

Angela Merkel két és fél év után látogatott ismét Törökországba. Ezúttal a múlt heti uniós csúcsértekezleten hozott határozat szellemében alkudozott Isztambulban Ahmet Davotoglu miniszterelnökkel, majd Recep Erdogan államelnökkel a kiváltképpen Berlin számára egyre nagyobb kihívást jelentő menekültkérdés rendezéséről.

Becslések szerint jelenleg közel 2 és fél millió szíriai, iraki és afganisztáni tengődik török menekülttáborokban, ahol elsősorban a kilátástalanság sarkallja az embereket arra, hogy elinduljanak Nyugat-Európa felé. Ebben komoly ösztönző erőt jelent a kancellár többször is megismételt kijelentése, hogy Németország menedéket biztosít mindazoknak, akiket polgárháború kényszerít otthonuk elhagyására.

A szünet nélkül érkező tömegek azonban mind a politikai élet vezetőit, mind pedig a társadalom egyre szélesebb rétegét aggodalommal töltik el, ezért Angela Merkel - az Európai Unió múlt heti döntésének szellemében - tegnap Isztambulban ígéretet tett Davotoglu kormányfőnek és Erdogán államelnöknek, hogy támogatni fogja Törökország uniós felvételének előkészítését, a török állampolgárokra vonatkozó vízumfeltételek megkönnyítését, valamint az Ankara által a menekültek eltartására kért 3 milliárd euró segély megadását, ennek ellenében viszont a kancellár tárgyalópartnerei ígéretet tettek a Nyugatra induló menekültek feltartóztatására, valamint azoknak a migránsoknak a visszafogadására, akiknek nincs esélyük menedékjog elnyerésére az Európai Unió valamely tagállamában.

Angela Merkel rövid isztambuli látogatásának sikere a közeljövőben dől el, útját azonban máris számos bírálat érte, mert éppen két héttel a törökországi választások előtt találkozott Erdogánnal, akinek a konzervatív iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja diktatórikus eszközöktől sem riad vissza és akit ezért nyugati politikusok már jó ideje mellőznek. A berlini ellenzék azt is kifogásolta, hogy Angela Merkel nem találkozott az Erdogán politikájával szemben álló erők képviselőivel, és csupán arra intette tárgyalópartnereit, hogy tegyenek meg minden a megbékélésre az országban élő kurdokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×