eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ahol nagy pénzeket lehet lehúzni a menekültek elhelyzéséből

Nyerészkednek az államon - ezzel vádolják Svédországban a menekülteket és migránsokat elhelyező főbérlőket. A svéd kormány több tízezer frissen érkezett embernek próbál szállást találni a hideg téli hónapok előtt.

Svédországban indulatos vita folyik a menekültek és migránsok elhelyezéséről.

Kormányilletékesek azzal vádolják a magán főbérlőket, hogy zsíros hasznot fölöznek le, miközben az állam megpróbálja még a téli hidegek beköszönte előtt elhelyezni az országba érkezett több tízezer külföldit.

Hetente kilencezren lépnek be Svédországba és annyira nehéz ingatlant találni a migránsoknak és menekülteknek, hogy a hatóságok fűtött sátrakban helyeznek el sokakat - írja a Guardian.

Mindeközben azzal vádolják a magáncégeket, hogy csillagászati árért hajlandók csak kiadni azokat a lakásokat, ahová a menekülteket elhelyezik.

A számlát ugyanis a svéd kormány állja, amely az idén az országba érkezett több, mint 80 ezer migránsnak és menekültnek próbál szállást találni.

"Egyik napról a másikra élünk. Nem jótékonyságból adják ki a lakásaikat, nagy üzletág ez, gyorsan lehet garantáltan sok pénzt keresni, mert a kormány fizet" - mondta Tolle Furegard, a Svéd Migrációs hivatal, menekültek elhelyezésével foglalkozó igazgatója.

A hivatal további 30 ezer ágyat próbál találni migránsoknak és menekülteknek az év végéig és ezért most már rosszabb minőségű ingatlanokat is elfogad.

Stefan Lövten svéd miniszterelnök közben élesen bírálta a magán főbérlőket. "Gondolom, jó érzés lehet reggel tükörbe nézni és hatalmas profitot termelni miközben az ország összefog a menekültválságban" - szegezte a kérdést a főbérlőknek.

Morgan Johansson migrációs miniszter szerint a cégek "a zsebüket tömik", miközben Svédország megpróbál "pénzt összekaparni" a menekülteknek.

Egyelőre azonban az erkölcsi nyomáson kívül más szankciókra nem számíthatnak a lakásokat kiadó cégek - derült ki az igazságügyi szóvivő szavaiból:

"A kormány határozottan bírálja, hogy milyen árakat kérnek, de mivel sürgős szükség van a menekültek elhelyezésére, ezért erre és nem az árak vagy a profit szabályozására összpontosít" - mondta.

A befolyásos Wallenberg család által birtokolt Aleris nevű cég nem volt hajlandó kommentálni a hírt, hogy havi 8900 euróért tud csak nevelőcsaládoknál elhelyezni migráns gyerekeket.
Közben, egy közelmúltbeli, az IPSOS által végzett közvéleménykutatás szerint a svédek 44 százaléka szerint még több menekültet kellene befogadni, míg 30 százalék ellenzi ezt. A válaszadók 30% otthonába is befogadna menekülteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×