eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Betelt a pohár a francia rendőröknél

Élet-halál között van az a rendőr Franciaországban, akit egy eltávozáson lévő, többszörös visszaeső bünöző sebesített meg.

Az igazságszolgáltatás működése, illetve a francia igazságügyminiszter túlságosan engedékenynek tartott büntető-politikája ellen tüntettek szerdán Franciaországban a rendőrök. Hasonló esemény utoljára harminc éve volt. A francia miniszterelnök a rendőrök megnyugtatására szigorításokat ígért a büntető-politikában.

"Betelt a pohár!" - a párizsi igazságügyminisztérium, illetve a vidéki bíróságok előtt tüntető rendőrök szájából leginkább ezt a kifejezést lehetett hallani szerdán Franciaországban.

A közegek béketűrésének az vetett véget, hogy a múlt héten egyik kollégájukat egy olyan eltávozáson lévő, többszörös visszaeső bűnöző sebesített meg életveszélyesen, akit a titkosszolgálatok ráadásul különlegesen veszélyesnek minősítettek és megfigyelő listára helyeztek, mivel "radikalizálódott" a börtönben. Ami a szakzsargonban azt jelenti, hogy immár szélsőséges iszlámista nézeteket vall.

A jelenleg is élet és halál között lévő, 36 éves rendőr esete az utolsó csepp volt a pohárban a francia rendőrök számára, akik úgy vélik, a francia igazságszolgáltatás egy jelentős része rosszul működik, a nyomozók által előállított bűnözőket rendre szabadlábra helyezi.

A szerdai demonstrációt szervező egyik rendőrszakszervezet vezetője azt mondta, elegük van abból, hogy folyamatosan a már elkapott, de a bíróságok által szabadon engedett bűnelkövetők után kell szaladgálniuk. Munkánknak így lassan semmi értelme sincs - tette hozzá.

A rendőrök elégedetlensége nem újkeletű: a szocialisták hatalomra kerülése óta folyamatosan romlik a viszonyuk Christiane Taubira igazságügyminiszter asszonnyal, alapvetően azért, mert ez utóbbi ideológiai okok miatt ellenzi a börtönbüntetést és általában az új börtönök építését, miközben mindent megtesz azért, hogy a bűnelkövetőknek úgymond újabb és újabb beilleszkedési lehetőséget biztosítson.

A fenti politika eredménye azonban az, hogy bűnelkövetők tízezrei nem töltik le a rájuk kiszabott büntetéseket, visszaeső bűnösök kaphatnak különböző indokok alapján kimenőket a börtönökből, számos bíróság egyes, enyhébbnek számító bűncselekményekkel nem is foglalkozik, miközben a rendőrök szerint fokozódik a társadalomban az erőszak, és őket is egyre több támadás éri.

A szerdai demonstrációt követően Manuel Valls miniszterelnök több szigorítást is kilátásba helyezett. Korlátozzák például a börtönre ítéltek kimenőit, és a jövőben súlyosabban büntetik a fegyveres támadások elkövetőit.

Kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e a rendőrök megnyugtatására, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál elkövetett januári merénylet óta folyamatos készültségben vannak, és egyre többen kimerültségre panaszkodnak.

A szerdai demonstráció mindenesetre akár Christiane Taubira miniszterasszony sorsát is megpecsételheti: az eddig elmozdíthatatlannak számító politikus munkájával egy friss felmérés szerint tízből hét francia elégedetlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×