Betelt a pohár a francia rendőröknél

Infostart
2015. október 15. 14:59
Élet-halál között van az a rendőr Franciaországban, akit egy eltávozáson lévő, többszörös visszaeső bünöző sebesített meg.

Az igazságszolgáltatás működése, illetve a francia igazságügyminiszter túlságosan engedékenynek tartott büntető-politikája ellen tüntettek szerdán Franciaországban a rendőrök. Hasonló esemény utoljára harminc éve volt. A francia miniszterelnök a rendőrök megnyugtatására szigorításokat ígért a büntető-politikában.

"Betelt a pohár!" - a párizsi igazságügyminisztérium, illetve a vidéki bíróságok előtt tüntető rendőrök szájából leginkább ezt a kifejezést lehetett hallani szerdán Franciaországban.

A közegek béketűrésének az vetett véget, hogy a múlt héten egyik kollégájukat egy olyan eltávozáson lévő, többszörös visszaeső bűnöző sebesített meg életveszélyesen, akit a titkosszolgálatok ráadásul különlegesen veszélyesnek minősítettek és megfigyelő listára helyeztek, mivel "radikalizálódott" a börtönben. Ami a szakzsargonban azt jelenti, hogy immár szélsőséges iszlámista nézeteket vall.

A jelenleg is élet és halál között lévő, 36 éves rendőr esete az utolsó csepp volt a pohárban a francia rendőrök számára, akik úgy vélik, a francia igazságszolgáltatás egy jelentős része rosszul működik, a nyomozók által előállított bűnözőket rendre szabadlábra helyezi.

A szerdai demonstrációt szervező egyik rendőrszakszervezet vezetője azt mondta, elegük van abból, hogy folyamatosan a már elkapott, de a bíróságok által szabadon engedett bűnelkövetők után kell szaladgálniuk. Munkánknak így lassan semmi értelme sincs - tette hozzá.

A rendőrök elégedetlensége nem újkeletű: a szocialisták hatalomra kerülése óta folyamatosan romlik a viszonyuk Christiane Taubira igazságügyminiszter asszonnyal, alapvetően azért, mert ez utóbbi ideológiai okok miatt ellenzi a börtönbüntetést és általában az új börtönök építését, miközben mindent megtesz azért, hogy a bűnelkövetőknek úgymond újabb és újabb beilleszkedési lehetőséget biztosítson.

A fenti politika eredménye azonban az, hogy bűnelkövetők tízezrei nem töltik le a rájuk kiszabott büntetéseket, visszaeső bűnösök kaphatnak különböző indokok alapján kimenőket a börtönökből, számos bíróság egyes, enyhébbnek számító bűncselekményekkel nem is foglalkozik, miközben a rendőrök szerint fokozódik a társadalomban az erőszak, és őket is egyre több támadás éri.

A szerdai demonstrációt követően Manuel Valls miniszterelnök több szigorítást is kilátásba helyezett. Korlátozzák például a börtönre ítéltek kimenőit, és a jövőben súlyosabban büntetik a fegyveres támadások elkövetőit.

Kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e a rendőrök megnyugtatására, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál elkövetett januári merénylet óta folyamatos készültségben vannak, és egyre többen kimerültségre panaszkodnak.

A szerdai demonstráció mindenesetre akár Christiane Taubira miniszterasszony sorsát is megpecsételheti: az eddig elmozdíthatatlannak számító politikus munkájával egy friss felmérés szerint tízből hét francia elégedetlen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást