eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Másfél perc horror az Ukrajnában lezuhant maláj gépen

Közvetlenül a pilótafülke felett robbant az Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító pusztulását okozó Buk-rakéta. Ezt állapította meg a holland szakértői vizsgálat, amely arra utalt, hogy az utasok még másfél percen át életben lehettek a detonáció után

A pilótáknak nem kellett átélniük a borzalmakat - azonnal meghaltak. Egyikük holttestében megtalálták a levegő-föld rakéta repeszdarabjait.

A közel háromszáz utasból azonban néhányan örökkévalóságnak tűnő percekig tudhatták, hogy meg fognak halni - erre a következtetésre jutott az Ukrajna felett tavaly lelőtt maláj gép sorsáról szóló vizsgálat.

Mivel a legtöbb utas holland volt és a gép Hollandiából indult Malajziába, ezért holland szakértők vezették a nyomozást.

Megállapításuk szerint a felrobbanó rakéta azonnal megölte a pilótafülkében ülő három embert, majd ezután a gép darabokra tört a levegőben.

A nyomozást nehezítette a Kelet-Ukrajnában folyó háború és az a tény, hogy a gép roncsai a kijevi központi kormány ellen harcoló, Moszkva-párti lázadók területére zuhantak.

A roncsok és a holttestek elszállítása hetekig tartott, és illetékesek azzal vádolták meg a lázadókat, hogy tudatosan vagy hanyagságból, de meghamisították a hátramaradt nyomokat.

A hollandok a gép borításának összegyűrődött lemezeiből részben rekonstruálták a repülőt - a legtöbb darab a Boeing orrából maradt meg, melyeket egy fémvázra erősítettek. A kísérteties maradványokat egy holland légibázison mutatták be a hozzátartozóknak és a médiának.

A jelentés szerint az utasok az egyik pillanatban még a székeikben ültek, a következőben viszont már tíz kilométer magasságból zuhantak a föld felé.

"Nem zárhatjuk ki, hogy az utasok egy része az eszméleténél lehetett a katasztrófa másfél perce alatt" - olvasható a jelentésben.

A rekonstruált pilótafülke borításán jól látszanak azok a lyukak, amelyeket a nyomozók szerint a Buk-rakéta repeszei ütöttek. A szakértők azt mondták, hogy összesen 800 "nagy sebességű tárgy" csapódott a gépbe.

Az a vonal is látszik, ami mentén leszakadt a gép orr része. A légügyi nyomozók elmondták, hogy a katasztrófát, erős zaj, hirtelen lassulás és gyorsulás, légnyomáscsökkenés, erős szél és szálló törmelék kísérte. Ezért sokan elveszíthették az eszméletüket és akár már a levegőben is meghalhattak.

A vizsgálat nem terjedt ki arra, hogy ki lőhette ki az orosz gyártmányú rakétát. A nyugati országok és Ukrajna a lázadókat, míg Oroszoroszág az ukrán légierőt vádolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×