eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Családösszevonással sokasodnak a menekültek

A berlini kormánykoalícióban szinte megalakulása óta vita tárgyát képezi a bevándorlás ügye. Míg a két kereszténypárt elzárkózik a bevándorlás törvényesítése elöl, a szociáldemokraták - az ellenzéki pártok támogatásával hivatalos keretet akarnak biztosítani az idegenek betelepedésére. A kérdést a jelenlegi menekültprobléma igencsak időszerűvé tette.

Már a szociáldemokrata Gerhard Schröder kancellársága idején történtek kísérletek a gazdasági élet szempontjából szükséges jól képzett, fiatal munkaerő betelepítésére az Európai Unión kívüli országokból, de ez nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Időközben a német társadalom elöregedése tovább gyorsult és az ipari vezetők egyre hangosabban sürgetik olyan törvények megalkotását, amelyek jogi keretet biztosítanak a németországi munkavállalásra és letelepedésre, tehetséges külföldi pályakezdők számára. A jelenlegi menekültválságot sok menedzser, köztük a luxusgépkocsik gyártására szakosodott Daimler-Benz vezérigazgatója, vagy a nemzeti bank elnöke kiváló lehetőségnek nevezte a jól képzett, illetve megfelelő adottságokkal rendelkező fiatal munkaerő kiválogatására, azzal a céllal, hogy egy napon felelősségteljes feladatkört bízhatnak majd rájuk, egyben pedig segítenek áthidalni a népesség fokozódó elöregedéséből eredő problémákat.

Tény, hogy folyamatosan érkeznek német földre a menekültek, elsősorban fiatal férfiak, akikről előbb elterjedt az a hír, hogy jó angol nyelvtudással és szakmai felkészültséggel rendelkeznek. Időközben kiderült, hogy a nyelvismeret és a képesítés terén komoly hiányosságok mutatkoznak a fiatal migránsok körében, ezért sokfelé már az ideiglenes menekültotthonban jórészt önkéntesek közreműködésével megkezdődik a német nyelvtanítás.

Ezzel párhuzamosan a hatóságok kísérletet tesznek az újonnan érkezők érdeklődési körének valamint felkészültségi szintjének kipuhatolására, hogy ha majd kellő német nyelvismerettel rendelkeznek, melyik szakma elsajátítása, illetve felsőfokú tanintézmény felé irányítsák őket. Erre csak a menedékjoggal rendelkezőknek van kilátása.

Az ügyintézés idején önálló lakást nem bérelhetnek, és munkát sem vállalhatnak. Ez idő alatt a hatóságok által rendelkezésükre bocsátott otthonokban, gyakorlatilag tétlenül töltik napjaikat, ami számos feszültség forrása. Ha menedékjogban részesülnek, a németekhez hasonlóan, önmaguknak kell gondoskodniuk saját magukról, azaz állás és lakáslehetőség után kell nézniük. Mint menedékjoggal rendelkező, lehetősége nyílik családtagjaik kihozatalára, azaz feleségük és kiskorú gyermekeik németországi beutazása előtt nem áll többé akadály.

Alighanem ebből a meggondolásból következtetnek sokan arra, hogy az év végéig várható mintegy 700 ezer, jórészt 30 év alatti menekült férfi, ha megkapja a menedékjogot, hamarosan kérelmezni fogja családtagjai számára a bevándorló vízumot és így már a jövő esztendő során az idén érkezettek létszáma többszörösére dagadhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×