Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Iszlám Állam már Afganisztánban is fenyegetést jelent

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Afganisztánban is erősödik az Iszlám Állam és már a tálibok ellen harcol. Erről beszélt kongresszusi meghallgatásán egy magas rangú amerikai tábornok. A katonai vezető szerint a dzsihádisták egy konkrét várost is el akarnak foglalni.

Kezd "bevethető állapotba" kerülni az Iszlám Állam Afganisztánban - erről beszélt nemrég szenátusi meghallgatásán John Campbell tábornok, az amerikai hadsereg legmagasabb rangú tisztje az ázsiai országban.

Campbell tábornok szerint a Szíriában és Irakban elkövetett kegyetlenkedéseiről ismert csoport a dél-keleti Nangarhar tartományban vetette meg a lábát, a pakisztáni határ közelében.

A csoporthoz jelenleg a pakisztáni tálibok a Teihrik-i-Taliban, a TTP, főként a pakisztáni törzsi területeken meghúzódó harcosai állnak át.

Campbell szerint a régi és az új szélsőségesek - valójában egykori harcostársak - már egyre gyakrabban összecsapnak. "Jelenleg a tálibok és a Daes már csatáznak" - mondta az Iszlám Állam arab nevét használó tábornok. A Daes tagjai közül sokan egykori, hatalom nélkül maradt tálibok, úgy is mondhatnánk, mezt és focicsapatot váltottak, másik zászló alá álltak.

A tábornok fél évvel ezelőtt még úgy beszélt az Iszlám Állam afganisztáni jelenlétéről, hogy a csoport "születőfélben van". Korábban pedig illetékesek azt mondták, hogy "csak reménykedik abban", hogy megjelenik az országban.

Az Afganisztánba vezényelt legmagasabb rangú amerikai tábornok most ismerte el első ízben, hogy az Iszlám Állam már fenyegetést jelent. A Daes sok tartományban megjelent a déli Helmandtól kezdve az északi Sari Pulig.

Nangarhar tartományból érkezett menekültek azt állították, hogy többszázan fogadtak hűséget a dzsihádistáknak és vettek részt a tálibok bevételei szempontjából fontos mákvirág-mezők felperzselésében. A mákvirágból készül a heroin. Az Iszlám Állam már Afganisztánban is forgatott lefejezős videót - egy kémnek mondott férfi kivégzését dokumentálták a szokásos, brutális módszerrel.

Egy független amerikai politikai intézet szerint az Iszlám Állam azért tud megerősödni Afganisztánban, mert az Egyesült Államok és szövetségesei szinte passzívan szemlélik az eseményeket. Pedig, Kabultól mindössze 80 kilométerre, már 3000 fősre tehető a dzsihádista harcosok száma.

A Háborúkutatási Intézet (ISW) nevű washingtoni székhelyű intézmény szerint szeptember közepén a Daes harcosai támadtak meg egy afganisztáni UNICEF-konvojt, valamint kormányerőket, tálibokat és sííta polgári lakosokat is. Az ország keleti részén pedig már több iskolát is bezárattak.

"Olyan, mint a rák, amely az iszlám világban terjed" - mondta James Russell volt Pentagon-illetékes, a kaliforniai Tengerészeti Posztgraduális Főiskola tanára.

"Ami aggaszt az az, hogy Amerika egyfajta passzív szemlélővé változott" - jegyezte meg Larry Johnson volt terrorelhárítási külügyi illetékes a Washington Postnak az Iszlám Állam afganisztáni megerősödéséről.