Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzeti gyász Törökországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törökországban második napja tart a nemzeti gyász a hétvégi, több, mint 120 halottat követelő ankarai robbantások után. Néhány héttel a választások előtt az incidens további feszültséget szült a kormánypárt és a baloldali valamint kurd aktivisták között. Egyes hírek szerint az egyik robbantó egy korábbi öngyilkos merénylő testvére lehetett.

Törökországban félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, sokan pedig a gyász jeléül megváltoztatták profilképüket a közösségi médiában.

Ankarában több ezren emlékeztek a fiatal békepárti aktivistákra, akiket a hatóságok szerint két öngyilkos merénylő pokolgépei öltek meg.

A megmozdulást a többségében kurdokat tömörítő és a nyáron első ízben a parlamentbe jutott Népi Demokratikus Párt, a HDP és baloldali csoportok, köztük szakszervezetek rendezték.

A résztvevők azért akartak tüntetni, hogy mérsékeljék az erőszakot a török kormány és a radikális, úgynevezett Kurd Munkáspárt, a PKK között.

A merényletek nyomán a török légierő azonnal több PKK-állást bombázott és megölt néhány tucat militánst.

A török média szerint a helyszínen ujjlenyomatokat és DNS-mintákat gyűjtő rendőrök arra gyanakszanak, hogy az egyik öngyilkos merénylő egy hasonló, nyári merénylet elkövetőjének a bátyja.

Yunus Emre Alagoz öccse volt az, aki júliusban 33 kurd aktivistát ölt meg egy déli városban.

A Surucban végrehajtott robbantás óta megváltozott a helyi kurdok és a török állam viszonya.

Vasárnap több ezren tüntettek Ankarában, azzal vádolva a kormányt, hogy az vagy hanyagul lépett fel vagy elnézte az akcióval gyanúsított Iszlám Állam ténykedését.

"Erdogan a főgyilkos, halál a fasizmusra" - skandálták sokan. Sok hozzátartozó és túlélő gondolja azt, hogy a rendőrség nem biztosította a robbantás helyszínét.

Egy Ahmet nevű túlélő azt mondta a Guardiennek, hogy a békegyűlés előtt szinte alig lehetett látni rendőrt.

Ha a merénylőről kiderül, hogy valóban egy korábbi terrorista körözött bátyja, akkor az kínos lehet a kormánynak.

A kurd szimpátiájú HDP gyűléseit már korábban is érték támadások: júniusban, a török választások előtt pár nappal egy merényletben négyen haltak meg.