eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nemzeti gyász Törökországban

Törökországban második napja tart a nemzeti gyász a hétvégi, több, mint 120 halottat követelő ankarai robbantások után. Néhány héttel a választások előtt az incidens további feszültséget szült a kormánypárt és a baloldali valamint kurd aktivisták között. Egyes hírek szerint az egyik robbantó egy korábbi öngyilkos merénylő testvére lehetett.

Törökországban félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, sokan pedig a gyász jeléül megváltoztatták profilképüket a közösségi médiában.

Ankarában több ezren emlékeztek a fiatal békepárti aktivistákra, akiket a hatóságok szerint két öngyilkos merénylő pokolgépei öltek meg.

A megmozdulást a többségében kurdokat tömörítő és a nyáron első ízben a parlamentbe jutott Népi Demokratikus Párt, a HDP és baloldali csoportok, köztük szakszervezetek rendezték.

A résztvevők azért akartak tüntetni, hogy mérsékeljék az erőszakot a török kormány és a radikális, úgynevezett Kurd Munkáspárt, a PKK között.

A merényletek nyomán a török légierő azonnal több PKK-állást bombázott és megölt néhány tucat militánst.

A török média szerint a helyszínen ujjlenyomatokat és DNS-mintákat gyűjtő rendőrök arra gyanakszanak, hogy az egyik öngyilkos merénylő egy hasonló, nyári merénylet elkövetőjének a bátyja.

Yunus Emre Alagoz öccse volt az, aki júliusban 33 kurd aktivistát ölt meg egy déli városban.

A Surucban végrehajtott robbantás óta megváltozott a helyi kurdok és a török állam viszonya.

Vasárnap több ezren tüntettek Ankarában, azzal vádolva a kormányt, hogy az vagy hanyagul lépett fel vagy elnézte az akcióval gyanúsított Iszlám Állam ténykedését.

"Erdogan a főgyilkos, halál a fasizmusra" - skandálták sokan. Sok hozzátartozó és túlélő gondolja azt, hogy a rendőrség nem biztosította a robbantás helyszínét.

Egy Ahmet nevű túlélő azt mondta a Guardiennek, hogy a békegyűlés előtt szinte alig lehetett látni rendőrt.

Ha a merénylőről kiderül, hogy valóban egy korábbi terrorista körözött bátyja, akkor az kínos lehet a kormánynak.

A kurd szimpátiájú HDP gyűléseit már korábban is érték támadások: júniusban, a török választások előtt pár nappal egy merényletben négyen haltak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×