Házkutatást tartottak a Volkswagen központjában

Infostart
2015. október 9. 16:03
Házkutatást tartott a rendőrség a Volkswagen konszern wolfsburgi központjában, valamint az autógyár több vezető munkatársának otthonában. A razzia célja bizalmas értesülések megszerzése a dízelbotrány hátterének felderítése érdekében. Eddig a német ügyészség ismeretlen személyek ellen folytatott eljárást az emissziós csalás ügyében, de a tegnapi házkutatás nyomán most már konkrét személyek állnak a bünügyi vizsgálat középpontjában.

A helyileg illetékes braunschweigi államügyészség csak annyit közölt, hogy a házkutatások során jelentős mennyiségű adathordozót foglaltak le. A razzia a Volkswagen wolfsburgi székházában kezdődött, majd több vezető munkatárs lakásán folytatódott. Az ügy jelentőségére utal, hogy a házkutatásokat végző 50 rendőr mellett jelen volt három államügyész is.

A lefoglalt számítógépeken és adathordozókon rögzített dokumentumokból részletes felvilágosítást remélnek az emissziós csalás kitervelőiről, valamint mindazokról, akik tudtak róla, illetve részt vettek a hatóságok éveken át tartó félrevezetésében. A razziát követően a Volkswagen központjában bejelentették, hogy a konszern teljes mértékben készen áll az együttműködésre a rendőrséggel a történtek maradéktalan feltárására.

Tény, hogy az emissziós botrány kirobbanása után a Volkswagen feljelentést tett a braunschweigi ügyészségen. Eddig csak ismeretlen személyek ellen indult vizsgálat, ebben most fordulatot jelent a tegnapi házkutatás, mert ennek során már konkrét személyek álltak a nyomozók érdeklődésének középpontjában.

Mint a razzia részleteiről beszámoló Thorsten Hapke, az állami német tévécsatorna riportere bizalmas értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy a nyomozók listáján nem szerepel Martin Winterkorn, a Volkswagen volt elnöke, aki a botrány kirobbanását követő napon lemondott tisztségéről.

A házkutatás időpontjául alighanem azért választották a tegnapi napot, mert az Európai Unió közlekedésügyi miniszterei is tegnap vitatták meg az Volkswagen botrány nemzetközi következményeit. A müncheni Süddeutsche Zeitung ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a Volkswagen az emissziós csaláshoz olyan szoftvert használt, amely nemcsak az amerikai környezetvédelmi tesztek, hanem az Európai Unióban végzett, úgynevezett európai menetciklus szerinti vizsgálat manipulálására is alkalmas.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást