Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek már nem akarnak menekülteket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassan eltűnőben van a németek korábbi feltétel nélküli lelkesedése a menekültek befogadásáért. Ezzel egy időben fokozatosan csökken a kancellár népszerűsége is, aki ennek ellenére kitart kezdeti álláspontja mellett és otthont kínál a polgárháború elől érkezőknek.

Noha a menedékjog megszigorítását sürgető bajor tartományi pénzügyminisztert Berlinben éles bírálatban részesítették, még a kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője is úgy vélte, hogy Németország - Ausztriával és Svédországgal karöltve - aligha lesz képes tartósan megbirkózni a menekültáradattal.

A legújabb közvélemény-kutatási adatok alapján tovább csökkent a kancellár népszerűsége. Míg alig egy hónappal ezelőtt a megkérdezettek több mint 50 százaléka támogatta Angela Merkel politikáját, a hét elejére ez az adat már 47 százalékra zsugorodott.

A felmérésből kitűnik azonban az is, hogy kiváltképpen a kisebbik keresztény párt, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió tagsága pártol el a kancellártól és teszi egyre nagyobb mértékben magáévá Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter álláspontját, amely szerint elérkezett az idő a menedékjog megszigorítására, azaz, hogy hozzáigazítsák a többi európai államban érvényes feltételekhez.

Mint Söder fogalmazott, több uniós ország is szemére veti Németországnak, hogy a rendkívül liberális és nagyvonalú szociális juttatásokkal kecsegtető menedékjoggal szinte csalogatja Európába a hazájukat elhagyó tömegeket.

A berlini kormány és az ellenzék részéről a bajor pénzügyminiszter javaslata hangos elutasításban részesült, azonban a lakosság körében is eltűnőben van a nyáron még határtalannak tűnő befogadási készség. Alighanem ez ösztönözte a Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetőjét arra, hogy ő is a menedékjog európai szintű összehangolása mellett szálljon síkra.

Thomas Oppermann, habár kijelentette, hogy Németország a jövőben is több embert fog befogadni, mint a többi uniós ország, hangsúlyozta, hogy hazája, valamint Svédország és Ausztria képtelen tartósan megbirkózni a folyamatosan érkező menekültek tömegeivel.

Elsősorban integrálásuk okoz komoly fejtörést annak a 34 kereszténydemokrata politikusnak, akik pártvezetőjükhöz, Angela Merkelhez intézett nyílt levelükben a menekültpolitika megváltoztatását sürgették. Az aláírók, akiknek jó része tartományi, vagy helyi politikus, illetve polgármester, rámutatnak arra, hogy a kancellár eddig folytatott úgymond "nyitott határok politikája" sem az európai, sem a német jogrendszernek nem felel meg, és nem áll összhangban a német Kereszténydemokrata Unió irányelveivel sem.

A 34 levélíró gyakorlatilag tolmácsolja a közvélemény nézetét is, mert a lakosság kétharmada ugyan változatlanul szívesen látja az idegeneket, de immár több mint 50 százalékban helyteleníti Angela Merkel menekültpolitikáját.