Áldozatokat követelt a váratlan francia áradás

Infostart
2015. október 5. 11:50
17 ember - köztük egy háromtagú család tagjai - vesztették életüket egy, a francia riviérára lesújtott váratlan áradásban. Az esőzés nyomán lezúduló víz autókat borított fel, utcákat és otthonokat öntött el.

Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap a francia riviérára, a Cote d'Azur-re. Meteorológusok szerint 107 milliméternyi eső és jégverés jellemezte a szélsőséges időjárást, aminek nyomán hatalmas mennyiségű víz zúdult a térség több városára.

A váratlan áradás több halálos áldozatot is követelt és több tízezer otthonban okozott áramkimaradást.

A dél-franciaországi városokat még sokáig combig érő, iszapos víz borította.

Legkevesebb 17 ember halt meg a katasztrófában, a legtöbbeket autójukban ért a halál, de Antibes mellett egy idősek otthonában hárman vesztek oda, amikor a víz elöntötte az épület földszintjét.

Cannes-ban egy uctán sétáló nőt sodort el az áradás. Egy autójában ragadt ember holttestét pedig vasárnap reggel fedezték fel.

A hatóságok szerint az áldozatok egy része nem vett tudomást a figyelmeztetésekről és nem volt tisztában azzal, hogy milyen áradás fenyegetett.

Egy háromtagú család azután halt meg, hogy a figyelmeztetés ellenére egy alagúton próbáltak áthaladni autójukkal.

Hiába szóltak nekik, hogy ne hajtsanak be - emlékezett egy szemtanú.

Azt követően, hogy a víz visszavonult, a hatóságok több holttestet fedeztek fel földalatti garázsokban.

Francois Hollande francia elnök a térségbe repült és azt mondta, hogy katasztrófa-sújtotta övezetté nyilvánítják a környéket. Ez lehetővé teszi, hogy a károsultak kompenzációt kérjenek az államtól.

Hollande részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és méltatta a mentőalakulatok munkáját.

Francia meteorológusok elmondták: nehéz megmagyarázni, miért történt az áradás egy adott környéken. "Meg tudjuk jósolni a viharokat és az áradást, de az nem, hogy mekkora lesz és milyen hirtelen jön" - mondta egy szakértő.

Hétfő hajnalban a hatóságok még több eltűntet kerestek, de azt mondták: kevés az esély, hogy élve találják őket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást