Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb fegyveres tömegmészárlás sokkolta az Egyesült Államokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb fegyveres tömegmészárlás sokkolta az Egyesült Államokat - az idén már 45. alkalommal. Egy 20 éves támadó 10 embert ölt meg Oregon államban egy főiskolán, mielőtt őt is lelőtték.

Ezúttal az Oregon állambeli Rosenburg városban csapott le egy fiatal fegyveres ártatlan emberekre.

A támadó 10 embert lőtt agyon egy főiskolán, mielőtt a rendőrök végeztek vele.

A hatóságok most vizsgálják azokat az internetes fórumokra feltöltött üzeneteket, amelyekben a gyilkos többeket figyelmeztetett: másnap ne menjenek iskolába.

A rendőrök szerint beszélgetőpartnerei egy része bátorította, míg mások le akarták beszélni tettéről.

Az elkövetőről annyit mondtak, hogy egy 20 éves fehér férfi volt és hogy négy fegyvert találtak nála. Az ámokfutásban 20 ember megsebesült.

Néhány órával a tragédia után a láthatóan zaklatott és dühös Barack Obama elnök jelentette be, hogy újabb iskolai lövöldözés történt Amerikában.

Obama megemlítette, hogy már mindenki megszokta az ilyen eseteket: a média rutinból tudósít, ő pedig rutinszerűen jelenti be a tömeges lövöldözések hírét.

Az elnök ugyanakkor megpróbálta felrázni honfitársait és megjegyezte, hogy más országokban a fegyvertilalmak nyomán szinte kizárhatók a lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok.

Obama egyértelműen azt tartja a tragédia okának, hogy ellenfelei elutasították a fegyvertartás szigorításáról célzó törvényeket. "Valaki most szövegez egy sajtóközleményt arról, hogy több fegyverre és kevesebb biztonsági intézkedésre van szükség... Van, aki tényleg elhiszi ezt?" - tette fel a kérdést.

A rosenburgi Umpqua Közösségi Főiskola egyik fiatal diákja elmondta, hogy éppen a füzetébe írt, amikor egy az ablakon átlőtt lövedék fejbe találta a tanárját.

A támadó ezek után vigyázzba állította az osztályt a vallásukról kérdezte őket. Ezek után tüzet nyitott. A 18 éves Kortney Moore elmondta, hogy a padlón feküdt lelőtt társai között.

Más szemtanúk arról beszéltek, hogy a gyilkos teremről teremre járt a 16 épületből álló főiskolai komplexumban.

A rendőrök végül az egyik előtérben fogták közre és lövöldözés robbant ki köztük. Nem sokkal később az egyik rendőr rádión közölte: "a gyanúsított a földön", jelezve, hogy lelőtték a támadót.