eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Mosolyoffenzíva Washingtonban

Történelmi vállalás bejelentésére készül a kínai elnök. Hszi Csin-ping Washingtonban folytat látogatást, ahol a hivatalos program előtt kötetlen találkozót folytatott Barack Obama elnökkel. A két vezető új intézkedéseket jelent be a klímaváltozás elleni harcban.

Cipraszosan, a görög miniszterelnök öltözködési stílusát követve, nyakkendő nélkül indult esti sétára Barack Obama amerikai elnök vendégével, Hszi Csin-ping kínai államfővel Washingtonban.

A két ország kapcsolata felemás: a kelet-ázsiai vizeken az Egyesült Államok szövetségesei farkasszemet néznek a befolyását kiterjesztő Kínával. Az amerikaiak szerint a kínai kormány által támogatott vagy elnézett hackerek állnak az elmúlt évek több online-támadása mögött.

Ugyanakkor a felek jelentős üzleti partnerek is. Obama kínaiul üdvözölte Hszit csütörtöki, nemhivatalos találkozójukon, ahová a kínai elnök Seattle-ből érkezett, ahol nagyvállalatok vezetőivel, köztük Mark Zuckerberggel, a Facebook első emberével találkozott.

A kínai elnök pénteki programja már hivatalos állami látogatásként indult. Obama a szokásoknak megfelelően az államfőknek kijáró, 21 ágyúlövés köszöntést rendelt el a számára - ezzel is jelezni próbálva, hogy a problémák sokasága ellenére Amerika tiszteli a kínai vezetőt és a kínai népet.

A mosolyoffenzívából a könyvmolyként ismert kínai elnök is kivette részét, aki még Seattle-ben a washingtoni politikai intrikákról szóló Kártyavár című tévésorozattól kezdve, Ernest Hemingway íróig több amerikai kulturális ikont említett beszédében.

Elemzők megjegyzik, hogy Hszi az utóbbi idők legnagyobb befolyással rendelkező kínai elnöke: olyan ütemben összpontosítja kezében a politikai, katonai és államhatalmat, amire Teng Hsziao-ping óta nem volt példa.

Kína hivatalosan azt mondja, hogy "a békés felemelkedés" politikáját folytatja, de az amerikaiak kételkednek ebben és elismerik: egyszerre működnek együtt és versenyeznek az ázsiai nagyhatalommal.

Nem sokan számítanak arra, hogy előrehaladást érnek el az internetes biztonság kérdésében. Az Egyesült Államok nemrég azzal vádolta meg a kínai államot, hogy köze volt amerikai állami és vállalati adatbázisok meghekkeléséhez és Obama meg is jegyezte: az ügy "komolyan megterhelheti" a kétoldalú viszonyt

Hszi Seattle-ben azt mondta: Kína "az online-biztonság erős védelmezője", maga is "a hackerek áldozata" és azt ígérte, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal. Arról is beszélt, hogy megerősíti a szellemi termékek jogvédelmét.

Mindeközben a ritka egyetértés példája lehet, hogy egy amerikai illetékes azt mondta: Hszi Washingtonban jelenti be, hogy Kína emisszió-kereskedelmi rendszert vezet be.

Ennek részeként a kínai cégeknek fizetniük kell majd, ha egy bizonyos szinten felül bocsájtanak ki a globális felmelegedést elősegítő gázokat. Kína és az Egyesült Államok - a világ két legnagyobb kibocsájtója - tavaly közös vállalást is tett a klímaváltozás elleni harcra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×