Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kényes témákról is beszélt a pápa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kitörő ünneplés fogadta az amerikai fővárosban Ferenc pápát, aki viszont nem feszélyezte magát és kényes témákat is felvetett. Obama elnök a Fehér Házban fogadta a katolikus egyház fejét. Õ az első pápa, aki felszólal a Kongresszusban.

Gyermekmolesztáló papok, fellépés a bevándorlás és a klímaváltozás ügyében - a Washingtonba látogató Ferenc pápa nem félt ellentmondásos kérdésekről beszélni az Egyesült Államokban folytatódó amerikai útján.

"Bevándorló család gyermekeként, boldog vagyok, hogy ennek az országnak a vendége lehetek. Az enyémhez hasonló családok építették fel ezt az államot" - utalt a pápa a migráció kérdésére.

Paul Gosar katolikus kongresszusi képviselő ugyanakkor közölte: bojkottálni fogja a pápai látogatást, Ferenc "baloldali nézetei" miatt. A pápa ugyanis még a kapitalizmust is élesen bírálta.

Barack Obama amerikai elnök örömmel fogadta az egyházfőt, aki politikai ellenfele, Jim Boehner kongresszusi elnök meghívására szólal fel az amerikai törvényhozásban.

Bár a pápa roppant népszerű, a Kongresszusban és máshol is sokan rosszallással fogadják érkezését. Ennek az az oka, hogy sürgette az amerikai katolikus egyházat: fogadja el az új bevándorlókat.

Emellett említette az éghajlatváltozás kérdését, holott az amerikai konzervatívok egy része szerint nem az ember okozza az átlaghőmérséklet emelkedését.

A pápa szerdán celebrálta első miséjét Észak-Amerikában és szentté avatott egy ferences papot, aki annak idején elvitte a kereszténységet Észak-Amerikába.

Az amerikai indiánok szerint ugyanakkor Juniperro Serra részt vett az őslakosok elnyomásában és köze volt többezer indián halálához.

Felmérések szerint ennek ellenére a sportszerető pápa egyre népszerűbb Amerikában. A Washington Post-Abc felmérése szerint tízből hét amerikainak tetszenek a pápa ötletei.