Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megártott a bor, Berlusconi nem mehet Ukrajnába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kitiltották Ukrajnából - ezzel zárult Silvio Berluscon botrányos borozása. A volt olasz miniszterelnök barátjával, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kóstolt meg egy méregdrága bort az Oroszországhoz csatolt Krímben.

Három évre kitiltották Ukrajnából a botrányairól elhíresült Silvio Berlusconi volt olasz miniszerelnököt.

"Silvio Berlusconi olasz állampolgár veszélyezteti Ukrajna nemzetbiztonságát" - állt az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat, az SZBU közleményében.

A karizmatikus volt olasz kormányfő két dologgal dühítette fel a kijevi hatóságokat. Egyrészt azzal, hogy európai állampolgárként, sőt, volt uniós vezetőként ellátogatott a Krímbe és ezzel legitimálta a félsziget Oroszországhoz csatolását.

Másrészt pedig azzal sértette meg Kijev továbbra is hangoztatott fennhatóságát a félszigeten, hogy egy olyan, ritka bort kóstolt meg, amihez az Ukrajnában még mindig érvényesnek tartott jogrend szerint az ukrán elnök engedélye szükséges.

Berlusconi személyes jóbarátja, Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában töltött egy hétvégét a Krímben. Először ókorl romokat látogattak meg, majd egy híres borpince felé vették az irányt.

A 100 éves Masszandra-borászat korábban az ukrán állam tulajdona volt és Kijevben még most is ehhez ragaszkodnak, annak ellenére, hogy a vitatott tavalyi népszavazás után a Krím csatlakozott az Orosz Föderációhoz, azaz a Nyugat és Ukrajna szerint Moszkva annektálta azt.

A borászat pincéiben porosodó üvegek között olyan értékes borok is megtalálhatók, amelyek akár 50 ezer eurót is megérnek.

Megkóstolhatom? - kérdezte szemrebbenés nélkül az olasz vendég az egyik palackra mutatva. Persze - válaszolta a borgazdaság igazgatója, aki egy 1891-es évjáratú nedűt bontott ki Berlusconinak.

Az esetről az orosz televízió is riportot mutatott be. Az ukrán törvények szerint elnöki engedély szükséges a ritka és drága borok eladásához vagy elajándékozásához.

Kevéssé valószínű, hogy Petro Porosenko egy drága palackkal bocsájtotta volna útjára Berlusconit, ha találkozott volna vele. Így Berlusconi botrányos borozására válaszul az ukrán biztonsági szervek kitiltották az országból.