Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelzésértékű gesztust tett a menedékkérők felé a szlovák államfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelzésértékű gesztust tett a menedékkérők felé a szlovák államfő. Andrej Kiska olyan külföldieket fogadott az elnöki palotában, akik már korábban menedékjogot kértek Szlovákiában vagy már régóta szlovák állampolgárok. Politikustársainak pedig azt üzente: nem szabad kampánytémát csinálni a menekültkérdésből.

Afganisztáni, szomáliai és iraki vendégei voltak a pozsonyi Grassalkovich-palotának. Mindannyiukban az a közös, hogy már régóta Szlovákiában élnek. A külföldiek Andrej Kiska meghívására látogattak az elnöki palotába.

Az államfő arról beszélt velük, hogy miként jutottak el Szlovákiába, hogy boldogulnak, és milyen az élet származási országukban. Az egyik fiatal afgán lány arról számolt be, hogy Afganisztánban túszejtők rabolták el a bátyját, és csak váltságdíj fejében engedték őt szabadon. Veszélyessé vált számukra az otthoni élet, el akartak jönni Afganisztánból, így kerültek végül Szlovákiába.

Az az afgán férfi is megszokta már a szlovákiai életet, akinek 17 évvel ezelőtt kellett távoznia hazájából, mert a Talibán elfoglalta Kabult. Szlovákiában menedékjogot kapott, majd megszerezte az állampolgárságot is. Újságírást tanult, és afganisztáni fejlesztési projektekkel foglalkozott. Azt mondta, ha máshol jár, hiányzik számára Szlovákia, ahol otthon érzi magát.

A köztársasági elnök a külföldiekkel való beszélgetés után úgy fogalmazott: a kezdeti bizalmatlanság leküzdését követően mindannyian rájöttek arra, hogy Szlovákiában fantasztikusan jószívű emberek élnek. "Meggyőződésem, hogy mindenünk megvan itthon ahhoz, hogy állami szinten képesek legyünk segíteni a rászorulóknak" - jelentette ki vendégei előtt az államfő, majd hozzátette: a legfontosabb azonban az, hogy ebből az ügyből nem szabad kampánytémát csinálni.

Andrej Kiska újfent bizonyította, hogy más álláspontot képvisel menekültügyben, mint Szlovákia miniszterelnöke. Míg Robert Fico kijelentései inkább félelemkeltőek, addig Andrej Kiska teljesen más jelzéseket közvetít az emberek felé. Az államfő már korábban is szót ejtett a menekültek megsegítéséről. Akkor Robert Fico úgy reagált, hogy a köztársasági elnök bármit kijelenthet, hiszen nem őt terheli a politikai felelősség.