eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jelzésértékű gesztust tett a menedékkérők felé a szlovák államfő

Jelzésértékű gesztust tett a menedékkérők felé a szlovák államfő. Andrej Kiska olyan külföldieket fogadott az elnöki palotában, akik már korábban menedékjogot kértek Szlovákiában vagy már régóta szlovák állampolgárok. Politikustársainak pedig azt üzente: nem szabad kampánytémát csinálni a menekültkérdésből.

Afganisztáni, szomáliai és iraki vendégei voltak a pozsonyi Grassalkovich-palotának. Mindannyiukban az a közös, hogy már régóta Szlovákiában élnek. A külföldiek Andrej Kiska meghívására látogattak az elnöki palotába.

Az államfő arról beszélt velük, hogy miként jutottak el Szlovákiába, hogy boldogulnak, és milyen az élet származási országukban. Az egyik fiatal afgán lány arról számolt be, hogy Afganisztánban túszejtők rabolták el a bátyját, és csak váltságdíj fejében engedték őt szabadon. Veszélyessé vált számukra az otthoni élet, el akartak jönni Afganisztánból, így kerültek végül Szlovákiába.

Az az afgán férfi is megszokta már a szlovákiai életet, akinek 17 évvel ezelőtt kellett távoznia hazájából, mert a Talibán elfoglalta Kabult. Szlovákiában menedékjogot kapott, majd megszerezte az állampolgárságot is. Újságírást tanult, és afganisztáni fejlesztési projektekkel foglalkozott. Azt mondta, ha máshol jár, hiányzik számára Szlovákia, ahol otthon érzi magát.

A köztársasági elnök a külföldiekkel való beszélgetés után úgy fogalmazott: a kezdeti bizalmatlanság leküzdését követően mindannyian rájöttek arra, hogy Szlovákiában fantasztikusan jószívű emberek élnek. "Meggyőződésem, hogy mindenünk megvan itthon ahhoz, hogy állami szinten képesek legyünk segíteni a rászorulóknak" - jelentette ki vendégei előtt az államfő, majd hozzátette: a legfontosabb azonban az, hogy ebből az ügyből nem szabad kampánytémát csinálni.

Andrej Kiska újfent bizonyította, hogy más álláspontot képvisel menekültügyben, mint Szlovákia miniszterelnöke. Míg Robert Fico kijelentései inkább félelemkeltőek, addig Andrej Kiska teljesen más jelzéseket közvetít az emberek felé. Az államfő már korábban is szót ejtett a menekültek megsegítéséről. Akkor Robert Fico úgy reagált, hogy a köztársasági elnök bármit kijelenthet, hiszen nem őt terheli a politikai felelősség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×