Adóemelés jöhet a menekültek befogadása miatt Franciaországban

InfoRádió / MTI
2015. szeptember 15. 17:32
Ezer eurót ígér a francia kormány a településeknek minden újonnan létrehozott, a menekültek befogadását szolgáló szállás után. Közben a külügyminiszter visszavonta Franciaország egyik törökországi tiszteletbeli konzulja megbízását, akiről kiderült: csónakokat árusított Európába igyekvő migránsoknak.

Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek új szálláshelyeket hoznak létre a menekültek befogadására, a kormány létesítményenként ezer eurót, mai árfolyamon 313 ezer forintnak megfelelő összeget fizet - jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy szombati, polgármesterekkel tartott találkozón.

A politikus hozzátette, hogy ezt az összeget azoknak a magán vagy intézményi ingatlantulajdonosoknak is kifizetik, akik lakásokat ajánlanak fel a menekültek elszállásolására. A Cazeneuve által felajánlott összeget elemzők alapvetően szimbolikusnak tekintik, hiszen egy menekült ellátását éves szinten legkevesebb hatezer euróra taksálják.

A bejelentés inkább a figyelem felhívására szolgált, a kormány ugyanis vállalta, hogy két év alatt a tervezett évi 69 ezres bevándorló kvóta fölött, további 24 ezer menekültet fogad be. Ehhez azonban a jelenlegi 25 ezerre becsült befogadóhely mellé a franciáknak újabb húszezret kell létrehozniuk.

A szombati, polgármesterekkel tartott tanácskozáson mintegy hatszáz település vezetője jelezte, hogy készek új szálláshelyek kialakítására. A nagy kérdés természetesen az, hogy mindezt miből fogják majd finanszírozni. Az eddig megjelent nyilatkozatok alapján egyre inkább az körvonalazódik, hogy valószínűleg adóemelésből.

Miközben a menekültek befogadásáról zajlott a vita, Laurent Fabius külügyminiszter a múlt hét végén visszavonta Franciaország egyik törökországi tiszteletbeli konzulja megbízását.

A France2 állami televízió egy riportban beszámolt ugyanis arról, hogy Francoise Bolsay felfújható gumicsónakokat és mentőmellényeket árusított a Bodrum nevű tengerparti városban működő boltjában Európába igyekvő migránsoknak.

A rejtett kamerával készített riportban a tiszteletbeli konzul elismerte, hogy ily módon valóban részese az embercsempészetnek, de hozzátetette: abból a török hatóságok is kiveszik a részüket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást