Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovákia és Csehország is visszaállítja a határellenőrzést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ideiglenes határellenőrzéseket rendelt el Szlovákia a Magyarországgal és Ausztriával közös határszakaszokon - jelentette be a szlovák belügyi tárca Németország hasonló vasárnap esti intézkedésére reagálva. Csehország is hasonló intézkedéseket foganatosított: szintén megerősíti az cseh-osztrák határ ellenőrzését.

Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek. Az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani. Michaela Paulenová, a belügyi tárca sajtóosztályának munkatársa elmondta: a határellenőrzések bevezetése mellett a zöldhatár bizonyos szakaszainak ellenőrzését is megerősítik. Az intézkedésről azt követően hozott döntést a szlovák belügy, hogy Németország a menekültválsággal összefüggésben vasárnap délutántól ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket saját határain.

A belügyminisztérium arról egyelőre nem tájékoztatott, hogy konkrétan mely határátkelőhelyekről van szó. Az ellenőrzések elsősorban a migránsokat szállító embercsempészeket célozzák.  

Nem vonatkoznak tehát mindenkire, aki átlépi a határt. Paulenová közölte, hogy a hagyományos rendőri létszámot 220-al növelték a határátkelőknél. "A helyzetet folyamatosan figyeljük, és koordináljuk az osztrák, magyar és cseh rendőri szervekkel" - fogalmazott a szóvivő hozzátéve, hogy a szigorított rendszer nem jelenti Schengen felbomlását.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter szintén megerősítette a határellenőrzés tényét a cseh-osztrák határszakaszon. Szlovák kollégájával, Robert Kaliòákkal egyúttal abban is megegyeztek, hogy intenzívebb és rugalmasabb módon cserélnek információt a jövőben. További lépéseket a menekülthelyzet fejleményeinek függvényében hoznak.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint számítani lehetett a német reakcióra, s ahogy fogalmaz, Németországnak minden joga megvan határai ideiglenes lezárására is. A cseh kormányfő egyúttal ismételten bírálta az Európai Uniót, amiért az képtelen megvédeni a schengeni határokat. Ebből kifolyólag a cseh határellenőrzés szigorítását teljesen logikus lépésnek tartja.