Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Radikális baloldali jelölt nyerte a munkáspárti választást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a brit Munkáspárt hétvégi 4 jelöltes elnökválasztásán a 66 esztendős Jeremy Corbyn, aki az általában többfordulós szavazásnak már az első körében megszerezte a voksok mintegy 60 százalékát: 422 ezerből 251,5 ezret.

"Gazdasági stratégiára van szükségünk, amely javítja az emberek életminőségét, a gazdaság bővüléséhez vezet, ezt azonban nem tudjuk véghezvinni anélkül, hogy ne tennénk a groteszk módon nagy társadalmi különbségek felszámolásáért" - mondta Corbyn a legnagyobb brit ellenzéki párt rendkívüli londoni kongresszusán.

A pártelnök-miniszterelnök-jelölt politikai programja sokkal markánsabban baloldali, mint elődjéé, a parlamenti választási sikertelenség miatt lemondott Ed Milibandé volt. Éppen ezért a kampányban a Munkáspárt több prominense is óva intette a tagságot Corbyn megválasztásától.

Tony Blair volt miniszterelnök egyenesen azt mondta, akinek a szíve Corbyn felé húz, az "jobban teszi, ha szívátültetésnek veti alá magát". A volt kormányfő szerint a régi időkre jellemző, "hagyományos balos" megközelítésből ma nem lehet választásokat nyerni, csak "középről".

Jeremy Corbynt a Munkáspárton belül is az 1980-as évekbeli hagyományos "szocialista" Labour-politika veteránjaként és valószínű feltámasztójaként emlegetik, a brit sajtóban pedig voltak, akik a radikális baloldali görög kormánypárt, a Sziriza irányvonalához hasonlították politikai alapállását. Lapértesülések szerint a párt centrista vonulatának képviselői puccsal próbálják majd lemondatni az új vezetőt.

"Ennek nullával egyenlő az esélye, a Munkáspárt tagjai nem fogadnának el egy ilyen lépést" - mondta a párt helyettes vezetője, Tom Watson a BBC-nek, hozzátéve Corbyn egy széles körben támogatott pártot akar létrehozni, amelynek testületeiben minden nézet és irányvonal képviselője jelen lesz. Elismerte azonban, hogy az új vezetővel komoly változások lesznek.

"Ez egy hatalmas váltás a Munkáspártban, és nem tagadható az sem, hogy egy jelentős politikai átrendeződést is jelent."

Jeremy Corbyn, aki a következő, 2020-ban esedékes parlamenti választásokon 71 esztendős lesz, 32 éve képviseli az észak-londoni Islington kerület választókörzetét az alsóházban, eddig azonban jelentős szerepet nem vállalt a pártban. Megválasztása után a parlament előtt a menekültek befogadását támogató demonstráción szólalt fel, éss arra szólította fel a londoni kormányt, tartsa be kötelezettségvállalásait. Kijelentette nem migrációs problémáról, hanem emberi sorsok megoldásáról, segítségről kell beszélni.

"Azt mondom azoknak a rendes hétköznapi embereknek Magyarországon, akik az otthonukból indulva ételt, italt, ruhát, segítséget, kínálnak az életük legnagyobb megrázkódtatásán keresztül menő szíriai menekülteknek, hogy nagyon szépen köszönöm, hogy emberséget mutattak" - mondta a londoni parlament előtt a brit Munkáspárt hétvégén megválasztott elnöke.