eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Jacenyuk és Stoltenberg is Pozsonyban mondott köszönetet Szlovákiának

Felelősségteljes szövetségesnek nevezte Szlovákiát Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Pozsonyban tett csütörtöki látogatása során. A szlovák főváros ma egy másik prominens politikust, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfőt is vendégül látta.

Jens Stoltenberg köszönetet mondott Szlovákiának, amiért évek óta felelősségteljes tagállamként viselkedik, részt vesz az afganisztáni misszióban, és növeli a védelemre szánt kiadásokat. A NATO főtitkára úgy fogalmazott: ez lehetővé teszi számukra, hogy közösen reagáljanak a biztonsági helyzetre, Oroszország agressziójára, valamint az Irakban és Észak-Afrikában uralkodó állapotokra. Stoltenberg emlékeztetett, hogy a legutóbbi walesi csúcstalálkozón abban egyeztek meg a NATO tagállamok, hogy véget vetnek a védelemre szánt kiadások csökkentésének.

Martin Glváè szlovák védelmi miniszter megerősítette, hogy a Fico-kormány teljesíti a védelmi kiadásokra szánt feltételeket.

"Idén elérjük a GDP 1,1 százalékát, a jövő évi költségvetési tervből pedig kiderül, hogy abszolút számokban a védelmi tárca esetében emelkedik a legnagyobb mértékben a támogatás" - jelentette ki a tárcavezető.

Stoltenberg mellett csütörtökön Pozsony vendége volt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő is, akit Robert Fico miniszterelnök és Andrej Kiska köztársasági elnök is fogadott hivatalában. Jacenyuk köszönetet mondott Szlovákiának az Ukrajnának nyújtott támogatásért, s külön azért is, hogy segít biztosítani az ország gázellátását.

"Miniszterelnök úr, önök nem csak szavakkal, hanem konkrét tettekkel is támogatnak bennünket. Egy éve nyitottuk meg a fordított irányú gázáramlást. Kevesen bíztak e döntés sikerében, de ha nem hoztuk volna meg, Ukrajna nem élte volna túl a telet" - mondta Jacenyuk Robert Ficónak.

Mindkét kormányfő egyetértett abban, hogy az Európai Unió elárulta egyik tagállamát azzal, hogy az orosz Gazprom, valamint néhány nyugat-európai gázvállalat a napokban írt alá egy megállapodást, mely szerint közös céget hoznak létre, amelynek feladata lesz az Északi Áramlat 2 csővezeték kiépítése.

Robert Fico szerint Európa hónapok óta arról beszél, hogy segíteni kell Ukrajnának, most azonban ezzel ellentétesen cselekszik. A szlovák miniszterelnök hozzátette, örülne, ha Brüsszel minél hamarabb lehetővé tenné az ukrán állampolgárok számára a vízum nélküli belépést az uniós országokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×