eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szlovák külügyminiszter: Schengen de facto szétesett

Miroslav Lajèák szlovák külügyminiszter arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió egyik alappillére, a szabad mozgáshoz való jog alapjaiban rendül meg. A szlovák külügyminiszter mindemellett úgy véli, hogy az Európán áthaladó migránsáradat egyesítheti a szélsőjobbot, amely azzal hitegeti az embereket, hogy megvédi őket a migránsok elől.

A szlovák kormány elfogadta a menekültválsággal kapcsolatos koncepcióját, a dokumentum szerint a kabinet továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvóták bevezetését. A kormány álláspontja szerint a problémát a gyökerénél kell megoldani, tehát azokban az országokban, ahonnan a menekültek útnak indulnak.

"Ne csak a már itt lévő migránsok ellátásáról beszéljünk, hanem vegyük szemügyre, miként kerülnek hozzánk. Schengen de facto szétesett, a külső határok védelmét biztosítani hivatott országokon keresztül teljesen szabad az átjárás" - szögezte le Miroslav Lajèák külügyminiszter.

A Fico-kabinet éppen ezért a schengeni határok következetes őrzését javasolja, csakúgy, mint a bevándorlási probléma okának és az embercsempész-bandáknak a felszámolását.

A kérdés a visegrádi négyek pénteki csúcstalálkozóján is napirendre kerül. Bara Zoltán külpolitikai elemző szerint a kvótarendszer bevezetésének elhalasztása a jövőben egyre nehezebben lesz tartható. "Külön-külön az egyes közép-európai országok súlya elenyésző az uniós döntéshozatalban, a visegrádi szavazatoknak már viszont jelentős súlya van együtt. Ezeknek a találkozóknak a kompromisszum kicsikarása a célja" - mondta Bara Zoltán.

A migrációs válság súlyosságát jelzi, hogy a visegrádi négyek egyeztetései után három nappal, jövő héten hétfőn Pozsonyban találkozik egymással Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, valamint Werner Faymann osztrák kancellár.

A múlt heti ausztriai autópályán történt tragédia után Szlovákia lett az embercsempészek egyik új útvonala. A hétvégén Párkányban állított meg a rendőrség egy harminc menekültet szállító kisteherautót. Hétfőn Dunacsúnnál két furgonban összesen huszonhat illegális határátlépőt találtak a rendőrök. Szerdán Révkomáromban fogtak el illegális bevándorlókat. A határon feltartóztatott furgon ablak nélküli rakterében húsz szíriai állampolgár zsúfolódott össze. Csütörtök hajnalban pedig egy migránsokat szállító lengyel rendszámú csempészfurgon személyautóval ütközött Èadca mellett. A balesetben a személykocsi egyik utasa életét vesztette.

Noha Szlovákiában egyelőre nem annyira feszült a helyzet, mint Magyarországon, a szlovák humanitárius szervezetek is felajánlották segítségüket a Magyarországon és Ausztriában tartózkodó menekültek javára. A Magna és a Èlovek v ohrození nevű polgári társulás szeptember 3. és 6. között közvetlen anyagi gyűjtést szervez Pozsonyban és Besztercebányán. Az összegyűjtött holmit az egyes menekülttáborokban, illetve a vasútállomásokon, határátkelőhelyeken rekedt menekültek között osztják majd szét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×