Szlovák külügyminiszter: Schengen de facto szétesett

Infostart
2015. szeptember 3. 17:33
Miroslav Lajèák szlovák külügyminiszter arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió egyik alappillére, a szabad mozgáshoz való jog alapjaiban rendül meg. A szlovák külügyminiszter mindemellett úgy véli, hogy az Európán áthaladó migránsáradat egyesítheti a szélsőjobbot, amely azzal hitegeti az embereket, hogy megvédi őket a migránsok elől.

A szlovák kormány elfogadta a menekültválsággal kapcsolatos koncepcióját, a dokumentum szerint a kabinet továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvóták bevezetését. A kormány álláspontja szerint a problémát a gyökerénél kell megoldani, tehát azokban az országokban, ahonnan a menekültek útnak indulnak.

"Ne csak a már itt lévő migránsok ellátásáról beszéljünk, hanem vegyük szemügyre, miként kerülnek hozzánk. Schengen de facto szétesett, a külső határok védelmét biztosítani hivatott országokon keresztül teljesen szabad az átjárás" - szögezte le Miroslav Lajèák külügyminiszter.

A Fico-kabinet éppen ezért a schengeni határok következetes őrzését javasolja, csakúgy, mint a bevándorlási probléma okának és az embercsempész-bandáknak a felszámolását.

A kérdés a visegrádi négyek pénteki csúcstalálkozóján is napirendre kerül. Bara Zoltán külpolitikai elemző szerint a kvótarendszer bevezetésének elhalasztása a jövőben egyre nehezebben lesz tartható. "Külön-külön az egyes közép-európai országok súlya elenyésző az uniós döntéshozatalban, a visegrádi szavazatoknak már viszont jelentős súlya van együtt. Ezeknek a találkozóknak a kompromisszum kicsikarása a célja" - mondta Bara Zoltán.

A migrációs válság súlyosságát jelzi, hogy a visegrádi négyek egyeztetései után három nappal, jövő héten hétfőn Pozsonyban találkozik egymással Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, valamint Werner Faymann osztrák kancellár.

A múlt heti ausztriai autópályán történt tragédia után Szlovákia lett az embercsempészek egyik új útvonala. A hétvégén Párkányban állított meg a rendőrség egy harminc menekültet szállító kisteherautót. Hétfőn Dunacsúnnál két furgonban összesen huszonhat illegális határátlépőt találtak a rendőrök. Szerdán Révkomáromban fogtak el illegális bevándorlókat. A határon feltartóztatott furgon ablak nélküli rakterében húsz szíriai állampolgár zsúfolódott össze. Csütörtök hajnalban pedig egy migránsokat szállító lengyel rendszámú csempészfurgon személyautóval ütközött Èadca mellett. A balesetben a személykocsi egyik utasa életét vesztette.

Noha Szlovákiában egyelőre nem annyira feszült a helyzet, mint Magyarországon, a szlovák humanitárius szervezetek is felajánlották segítségüket a Magyarországon és Ausztriában tartózkodó menekültek javára. A Magna és a Èlovek v ohrození nevű polgári társulás szeptember 3. és 6. között közvetlen anyagi gyűjtést szervez Pozsonyban és Besztercebányán. Az összegyűjtött holmit az egyes menekülttáborokban, illetve a vasútállomásokon, határátkelőhelyeken rekedt menekültek között osztják majd szét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást