Elhunyt a magyarbarát angol főnemes

Infostart
2015. szeptember 2. 13:55
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Lord Montagu, aki a 2004-es angliai magyar kulturális év idején ősi kastélyában magyar hangversenyt szervezett a környék: Hampshire grófság előkelőségei számára. Magyarországra járt vadászni, és szerette a cigányzenét.

A most elhunyt Lord Montagu neve elsősorban a veterán autók kedvelői körében volt fogalom, a tengerparti Beaulieu falucskában magasodó, XIII. századi, gótikus kastélya mellé építtette fel a brit Nemzeti Autómúzeumot, amelyben főleg világrekorder versenyautó-veteránok láthatók. Az 1960-as években a kastélypark adott helyet a híres Beaulieu-i jazz-fesztiváloknak.

A 2004-es, egész éven át tartó Magyar Magic kulturális eseménysorozat idején Lord Motagu már megismerkedett Magyarországgal, a Budapest Klub tagjaként járt ide vadászni.

A Magyar Magic energikus főszervezője, Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatója bírta rá, hogy a kastély termeit nyissa meg magyar zeneművészek előtt. A rábeszélésben nem kis része volt annak, hogy Bogyay Katalin magasrangú díszvendéget ígért a koncertre, a miniszterelnököt, Orbán Viktort. A kormányfő és felesége Lévai Anikó valóban megjelentek az eseményen.

A nemes lordnak különösen Berki Sándor hegedűjátéka tetszett, megkérte, hogy a klasszikus műsor után magyar nótázzon még az est hátralévő részében, szűkebb társaságnak.

A Montagu házaspár a Magyar Magic, azaz a magyar varázs bűvöletébe került, szívesen támogatott minden jó magyar ügyet. Lady Montagu a rákövetkező évben Zoób Kati szalonjában készített magának estélyi ruhát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást