Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szívébe fúródott repeszdarab ölte meg az ukrán gárdistát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Belehalt sérülésébe az ukrán Nemzeti Gárda egyik tagja akire a kijevi parlament előtt dobtak gránátot. A Ráda épülete előtt ukrán nacionalisták tüntettek a régióknak - így a keleti szakadár megyéknek is - nagyobb önrendelkezést adó törvény ellen.

A szívébe fúródott repeszdarab ölte meg az ukrán Nemzeti Gárda egyik fiatal tagját, aki megpróbálta visszatartani a parlament előtt a rendőrökre támadó tüntetőket.

A Kijevben kirobbant tiltakozásban és a rendfenntartókkal folyt összecsapásokban közel 120-an megsebesültek - őket kórházban kezelik.

Az ukrán kormány az ultranacionalista Szabadságpártot vádolta azzal, hogy kirobbantotta az erőszakot.

A radikálisok a parlament által első olvasatban elfogadott alkotmánymódosítás ellen tiltakoztak, mivel a jogszabály nagyobb önrendelkezést adna a kelet-ukrajnai szakadár területeknek is.

A reform része a német és francia közvetítéssel, még februárban kötött minszki tűzszünetnek. A megállapodás szerint az ukrán kormánynak az év végéig kell végrehajtania a decentralizációt.

Már a parlamenti szavazás sem volt békés - több képviselő megpróbálta megakadályozni a voksolást, amely szerintük "Ukrajna-ellenes" és "Putyin-párti". Ukrajna továbbra is azzal vádolja Oroszországot, hogy nemhivatalos háborút folytat ellene.

A tüntetők kövekkel és füstgránátokkal támadtak a rendőrökre.

Az utcai összecsapások során a rendőrök közel 30 embert őrizetbe vettek, köztük a gránátos támadás gyanúsítottját, Igor Gumejukot.

Arszen Avakov belügyminiszter azt mondta, hogy a férfi beismerő vallomást tett. Egy további gránátot is találtak még nála.

Az ukrán kormány az ultra-nacionalista Szabadságpártot és annak vezetőjét, Oleg Tyagnibokot vádolta a tragédia miatt - aki viszont a kormányra hárította a felelősséget. A nacionalista vezető szerint az ukrán kormány céja, hogy fegyvereket is bevethessen.

Arszenyij Jacenjuk ukrán miniszterelnök már a vádemelés előtt azt sürgette, hogy a támadó kapjon életfogytiglani börtönbüntetést.

Ahhoz, hogy az alkotmánymódosítást 2. olvasatban is elfogadják, a jelenleginél több "igen"-szavazatra lesz szükség.