Sorvad a német középosztály

Infostart
2015. augusztus 31. 06:08
Németországban egyre jobban zsugorodik a középosztály, holott ezt a réteget tekintik a társadalom gerincének. Ezen a folyamaton egyelőre nem tudott változtatni a munkanélküliség állandó csökkenése sem.

Németországban egyre jobban zsugorodik a középosztály, holott ezt a réteget tekintik a társadalom gerincének. Mint németországi tudósítónk, Vincze András jelenti, ezen a folyamaton egyelőre nem tudott változtatni a munkanélküliség állandó csökkenése sem.

A középosztály zsugorodása röviddel az ország újraegyesülés után indult meg. A Duisburg-Essen-i Egyetem most közétett tanulmánya szerint 1993-ban még a lakosság 56 százaléka tartozott a középosztályba, nemrég ez az arány már alig tett ki 48 százalékot. A folyamat kiváltképpen a magas munkanélküliség idején, tehát az 1995 és 2005 között gyorsult fel.

A tanulmány értelmében az a család tartozik a középosztályba, amelynek havi bevétele két és hét ezer euró között mozog. Õk olyan életkörülményeket tudnak biztosítani maguknak, amelyek lehetővé teszik a kulturális igények anyagi fedezetét is, ezért ők alkotják a társadalom gerincét.

Az ezredforduló idején eluralkodott munkanélküliség idején azonban nagyon sokan elvesztették állásukat és kénytelen-kelletlen kiváltak a középosztályból. Jórészüknek később sem sikerült felküzdeni magát, noha Angela Merkel kormányának állásteremtő erőfeszítései igencsak sikeresek, és jelenleg közel 43 millió az aktív dolgozó száma.

Azonban a pályakezdő fiatalok jó része be kell érje viszonylag alacsony fizetéssel. Így nem számít középosztálybelinek, és ebben közvetve szerepet játszik az is, hogy feltűnően magas az egyedül élők száma.

Míg a házaspárok közösen viselik a nagyvárosokban egyre magasabb lakbéreket, az egyedül élőkre az otthonukkal kapcsolatos kiadások súlyos terhet rónak, és így igencsak kevés marad kulturális igényeik fedezésére.

A Duisburg-Essen-i Egyetem tanulmányának elkészítői főleg figyelmeztetésnek szánták a politikai vezetők számára a középosztály hanyatlásáról készült jelentést, mert meggyőződésük szerint veszélyes helyzetet teremthet, ha tovább gyengül a társadalom gerincét alkotó réteg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást