Egyre nagyobb problémát okoznak a menekültek

Infostart
2015. augusztus 17. 06:07
Az Európai Uniónak egyre nagyobb problémát jelentenek a mind nagyobb számban érkező menekültek. Németországban már a délkelet felé vezető autópályákon új figyelmeztető táblákat helyeztek el, amelyeken arra intik a gépkocsivezetőket, hogy gyalogosokkal kell számolniuk, akiket embercsempészek tettek ki az autóút mentén. A Földközi-tengeren az uniós országok haditengerészete segíti az általában lélekvesztőkön indult menekültek európai partra szállítását.

Csupán idén már több, mint 2 ezer menekült életét követelte, hogy valamelyik észak-afrikai országból tengeri átkelésre alkalmatlan hajókon próbáltak eljutni az olasz, vagy a görög partokra.

Az Európai Unió humanitárius célból egy ideje naszádokkal siet a bajba jutott menekülök segítségére a Földközi-tengeren. Most azonban az akcióban résztvevő német haditengerészeti kötelék azt a feladatot is kapta, hogy pontosan mérje, mely országokból kerekednek fel ezek a menekülök, melyik tengerpartról vágnak neki az átkelésnek és kik szervezik a minden bizonnyal busás haszonnal járó ember-csempészetet.

A SPIEGEL című hetilap úgy tudja, hogy az adatok felvételére a német hírszerző szolgálat adott utasítást, és célja a többi uniós ország számára rendelkezésre álló értesülésekkel való összevetés, amelynek alapján az Európai Unió vezetői kidolgozhatnak egy átfogó stratégiát, hogy már Afrikában elejét vegyék a menekültáradatnak.

Már most szóba került azoknak a hajóknak a bombázása, amelyeket az embercsempészek valamely észak-afrikai kikötőben menekültek indítására készítenek elő. A SPIEGEL úgy tudja, hogy a fontolóra vették rendkívüli feladatok végrehajtására kiképzett fegyveres alakulatok bevetését is.

A német haditengerészeti kötelék adatgyűjtésében súlyponttal szerepel Líbia, ahonnan az elmúlt hónapokban a legtöbben vágtak neki a tengeri átkelésnek és ahol egymással versengő milíciák uralják a helyzetet. A SPIEGEL által közölt hírt a berlini kormány csak közvetve erősített meg, olyan formában, hogy nyilvánosságra hozataluk az állam érdekeit sértené.

A SPIEGEL hírmagazin értesülése szerint az EU alighanem átfogó intézkedésre készül a menekültáradat feltartóztatására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást