Agyonvertek egy riportert, mert bírált egy focistát

Infostart
2015. augusztus 11. 20:55
Futballdrukkerek vertek agyon egy azeri riportert. Az újságíró bűne az volt, hogy bírálta egyik kedvencüket, aki nacionalista gesztussal sértegette a vendégcsapat szurkolóit.

Dzsavid Huszejnov, az azeri Gabala FK játékosa török zászlót lengetett a ciprusi Apolló Limassol drukkerei előtt a két csapat Európa Ligás meccsén.

A gesztus azért sértheti a ciprusi görögöket, mert az 1974-es puccsot követően török csapatok szállták meg a sziget északi részét, ahol később kikiáltották a világ által el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaságot. A sziget azóta is megosztott és eddig több sikertelen tárgyalást tartottak az újraegyesítésről.

A törökök és az azeriek kulturálisan közel állnak egymáshoz és hasonló nyelvet beszélnek.

Az azeri futballista viselkedését bírálva Raszim Alijev, egy helyi híroldal riportere azt írta a Facebookon: a labdarúgót el kellene tiltani az európai futballtól.

Ezt követően az újságírót megverték, miután egy olyan találkozóra csalták el, ahol azt ígérték neki, hogy a focista egyik rokonával beszélhet.

Az ütlegelés olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy Alijev meghalt a kórházban.

A Turan hírszolgáltató oldal szerint a focista unokatestvérét őrizetbe vették.

Ilham Alijev azeri elnök azt mondta: "komolyan aggódik" az incidens miatt, mert az ilyen esetek "fenyegetik a szólásszabadságot". Jogvédők éppenséggel gyakran bírálják az elnököt az emberi jogok és a sajtószabadság megsértése miatt.

A Riporterek Határok nélkül nevű szervezet sajtószabadsági indexén Azerbajdzsán a 180 országból a 162. helyen áll.

A Freedom House jogvédő szervezet megemlíti, hogy az azeri hatóságok rendszeresen börtönöznek be olyan bloggereket és újságírókat, akik ellenzéki véleményeket fogalmaznak meg és "büntetlenül" folyik az újságírók elleni erőszak az országban.

A Gabala futballklub közben nyilatkozatot adott, amelyben "megdöbbenését" fejezte ki és közölte:"senkinek sincs joga másokat fenyegetni vagy erőszakot alkalmazni". A labdarúgót egy belső vizsgálat lefolytatásáig felfüggesztették.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást