Elutasították a Germanwings gép áldozatainak családjai a jóvátételt

Infostart
2015. július 22. 19:40
A Germanwings légitársaság repülőgépével március végén lezuhant áldozatok hozzátartozói elutasították a Lufthansa kártérítési ajánlatát.

A gépen utazott két tanárnő kíséretében az északrajna-vesztfáliai Haltern városka 16 diákja is, akiknek szülei, illetve a tanárnők özvegyei több német újságban közétett nyílt levelükben keserűséggel ostorozták a Germanwings elnökét, aki - mint írták - csak a cég ügyfeleivel foglalkozik és megfeledkezett azokról, akiknek hozzátartozói életüket vesztették a szándékosan előidézett szerencsétlenségben. A nyílt levél aláírói nagyobb összegű jóvátétel is elvárnak a cégtől.

A Lufthansa fapados leányvállalataként ismert Germanwings elnökéhez, Carsten Spohrhoz intézett nyílt levelükben a légitársaság márciusban lezuhant gépén utazó diákok és tanárok hozzátartozói az együttérzés teljes hiányát vetik Spohr szemére, és azt állítják, hogy ha a légitársaság elővigyázatosabban járt volna el, aligha következik be a katasztrófa.

Mint emlékezetes, amikor a súlyos lélektani problémákkal küzdő Andreas Lubitz másodpilótának sikerült kizárnia kollégáját a pilótafülkéből, szándékosan nekivezette gépét a dél-franciaországi Alpok egyik csúcsának, és ezzel 150 ember életét követelő szerencsétlenséget okozott.

Erre utalva a levélírók felteszik a kérdést, hogy a világ egyik vezető légitársasága miért nem vezette be az úgynevezett négy-szem gyakorlatot, amelynek értelmében a pilótafülkében a repülés ideje alatt legalább két személynek kell tartózkodnia.

Kifogásolják azt is, hogy a katasztrófát követően mind a Lufthansa, mind pedig a Germanwings egész oldalas gyászjelentést tett közzé az újságokban, azonban Carsten Spohr sohasem kért nyíltan bocsánatot, és követte meg az áldozatokat a vezetése alatt álló cég hiányos biztonsági intézkedései miatt.

Azt pedig, hogy a szülőknek 44 ezer euró fájdalomdíjat ajánlott fel, egyenesen megalázónak tartják, és úgy vélik, hogy ilyen alacsony összeggel egy világcég semmiképpen sem tudja hozzásegíteni az áldozatok rokonait a fájdalom legalább anyagi természetű enyhítéséhez.

A nyílt levél megjelenése előtt egy berlini ügyvéd, aki a márciusban történt szerencsétlenség áldozatainak 35 családját képviseli, úgy vélte, hogy a repülőgép-társaságnak legalább 100 ezer eurót kellene fizetnie minden egyes áldozat után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást