Erősödik a kapcsolat Németország és Irán között

Infostart
2015. július 20. 19:26
A német gazdasági miniszter személyében először látogat vezető nyugati politikus Iránba a múlt heti, bécsi megállapodás óta, melyben Teherán beleegyezett atomkisérleti központjainak nemzetközi ellenőrzésébe. Már az is biztos, hogy Sigmar Gabrielt a francia külügyminiszter követi.

A német gazdasági miniszter Teheránban tárgyal. Személyében először látogatott vezető nyugati politikus Iránba, az alig egy héttel ezelőtt Bécsben kidolgozott megállapodás aláírása óta. Akkor a teheráni kormány beleegyezett atomkísérleti központjainak nemzetközi ellenőrzésébe, a Biztonsági Tanács öt állandó tagállama, Németország pedig hozzájárult a már évekkel ezelőtt foganatosított gazdasági és pénzügyi szankciók fokozatos feloldásához.

A szerződés megkötését követően a francia külügyminiszter bejelentette, hogy rövidesen Teheránba utazik, és előkészíti a talajt a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok újraélesztésére, azonban a jelek szerint a német gazdasági miniszter megelőzte.

Sigmar Gabrielt népes kereskedelmi küldöttség kísérte Iránba. A Szociáldemokrata Párt élén álló politikus előtt Teheránban kigurították a vörös szőnyeget, mert Iránban úgy vélik, hogy a berlini kormány a színfalak mögött komoly erőfeszítéseket tett a közel egy évtizeddel ezelőtt kezdett atomtárgyalások sikeres befejezése érdekében.

Így nem véletlen, hogy Sigmar Gabrielt, aki egyben Németország alkancellárja, hétfőn fogadja Hasszán Ruháni államelnök is. A miniszter tárgyalásaival egy időben az őt kísérő német gazdasági vezetők, köztük a berlini Ipar- és Kereskedelmi kamara elnöke egyengetik az utat az óriási lehetőségekkel kecsegtető kapcsolatok elmélyítésére.

Az atomvita idején életbe léptetett nyugati szankciók, köztük sok milliárd dollár iráni kintlévőség zárolása miatt a gazdasági kapcsolatok erősen visszaestek; a német-iráni viszonylatban alig érték el a 2 milliárd eurót.

A berlini Ipar- és Kereskedelmi Kamara elnöke Teheránban úgy vélte, hogy az elkövetkező évek során az Iránba irányuló német kivitel elérheti a 10 milliárd eurót is. Bizakodó nyilatkozatát arra alapította, hogy a szankciók következtében az ország ipari berendezései elavultak, és Kínából, Észak-Kóreából beszerzett utánpótlás távolról sem felel meg a korszerű követelményeknek, tehát kiváló lehetőség nyílik kiváltképpen a német nehézipar, valamint autógyárak és gyógyszer- illetve vegyipari konszernek számára a tekintélyes nyereséggel kecsegtető üzletkötésre.

Tudósítók szerint a német ipar jó hírneve ellenére kemény versenyhelyzetbe került Iránban, mert a párizsi kormány külügyminisztere is napokon belül Teheránba utazik, és főleg francia autógyárak számára egyengeti az utat a gépkocsieladások felfuttatása számára. Ehhez alighanem komoly segítségére lesz az is, hogy a TOTAL francia olajipari cég a szankciók ellenére is Iránban maradt, és most jelentős befektetésre készül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást