Az államügyészség dönt Oskar Gröning börtönbüntetéséről

Infostart
2015. július 15. 18:15
Az észak-németországi Lüneburgban a bíróság 4 évi szabadságvesztéssel sújtotta Oskar Gröning egykori SS-őrt, mert bizonyítást nyert, hogy az auschwitzi koncentrációs táborban közreműködött 300 ezer, zömében magyar zsidó meggyilkolásában. Azonban az államügyészségnek kell eldöntenie, hogy a meggyengült egészségű, 94 éves Gröningnek a büntetést börtönben kell-e letölteni.

A mellékvádlókat képviselő ügyvéd megelégedéssel nyilatkozott a kiszabott büntetésről, amellyel a bíróság ismét figyelmeztette az egykori tetteseket, hogy nem térhetnek ki a számonkérés elől.

Utalt arra is, hogy a most véget ért lüneburgi perben fordult elő első alkalommal, hogy egy vádlott beismerte bűneit, és ezekért őszinte sajnálatát fejezte ki. A négy évi szabadságvesztéssel járó büntetés kihirdetése előtt a 94 éves Oskar Gröning a tárgyalóteremben megjelent túlélőkhöz fordulva kijelentette, nem lett volna szabad közreműködni mindabban, ami a haláltáborban történt, és sajnálkozott afelett, hogy nem korábban jutott erre a felismerésre.

Oskar Gröning 1944-ben az SS tagjaként az úgynevezett magyar akció idején az Auschwitzba szállított, és gázkamrába küldött zsidók hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportja számára, és bevételezte, majd az SS berlini központjába továbbította a csomagokban talált pénzt és értékeket, ezért auschwitzi könyvelőként ment át a köztudatba.

A magyar akció során a haláltáborba közel 140 vonatszerelvénnyel csaknem 450 ezer magyar zsidót hurcoltak. Oskar Gröning ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt azonban1985-ben leállították. A Lüneburgban most véget ért perhez 62-en csatlakoztak mellékvádlóként, többnyire holokauszt-túlélők és az áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. Az ügyészség fogja eldönteni, hogy a vádlott egészségi állapota lehetővé teszi-e a büntetés börtönben történő letöltését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást