Pozsonyban tanácskoznak a világ legbefolyásosabb politikusai

Infostart
2015. június 18. 17:58
A világ legbefolyásosabb politikusai érkeznek a következő napokban Szlovákiába. Pénteken kezdődik Pozsonyban a tizedik Globsec fórum, amely Közép-Európa legjelentősebb biztonság- és külpolitikai rendezvénye.

A június 19. és 21. között megrendezendő nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára David Cameron is Pozsonyba látogat, és beszédet is mond. A második megbízatását töltő brit miniszterelnök először látogat az országba. Utoljára kilenc évvel ezelőtt Tony Blair személyében járt Szlovákiában brit kormányfő.

David Cameronon kívül még 12 államfő és miniszterelnök érkezik a szlovák fővárosba, többek között Horvátországból, Grúziából, Észtországból és Macedóniából. A rendezvényen részt vesznek a visegrádi négyek, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormányfői is. Francois Hollande francia elnök is Pozsonyban lesz, ő a visegrádi országok kormányfőivel - így Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnökkel is - találkozik.

A Globsec meghívott vendégei között szerepel Petro Porosenko is, ám az ő érkezése egy nappal a konferencia kezdete előtt még kérdéses. Az ukrán elnöknek szombaton kellene beszédet mondania, látogatását az utolsó pillanatban fogják szervezni.

A biztonsági és külpolitikai fórumra több mint 800 meghívott vendéget várnak, a feljebb olvasottakon kívül többek között a NATO több vezető képviselőjét, valamint John McCain, amerikai szenátort is. Szlovákia is a legmagasabb szinten képviselteti magát; az állam- és kormányfő mellett a találkozón ott lesz Miroslav Lajèák külügyminiszter, valamint Mikulá¹ Dzurinda volt kormányfő is.

Az ukrajnai helyzet mellett a témák között szerepelnek majd a NATO jövő évi csúcstalálkozójának céljai, a görög válság, az Iszlám Állam fenyegetése, valamint a menekültüggyel kapcsolatos problémák is. A háromnapos Globsec konferenciát szigorú biztonsági intézkedések és a nemzetközi sajtó kiemelt figyelme kíséri. Harminc országból mintegy százötven újságírót várnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást