Sikeres volt a Hetek csúcstalálkozója

Infostart
2015. június 9. 10:02
Angela Merkel sikeresnek minősítette az iparilag legfejlettebb 7 ország tegnap délután befejeződött két napos értekezletét a dél-bajorországi Alpok egyik festői völgyében fekvő Elmauban. Határozott döntést ugyan nem hoztak, de a szándéknyilatkozatok egyértelműen a napirendi pontokban kialakult nagyfokú nézetazonosságról tanúskodnak.

Az elmaui kastélyszállóban a vendéglátó Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország állam- és kormányfői politikai, gazdasági és környezetvédelmi kérdéseket vitattak meg kötetlen tanácskozások keretében. Biztonságukról, valamint eszmecseréik háborítatlanságáról több mint 10 ezer rendőr gondoskodott, de utóbb kiderült, hogy alig akadt dolguk, mert a tüntetéseken a a korábban feltételezettnél jóval kevesebben vettek részt és a így gyakorlatilag volt rendbontás.

Tudósítók szerint a tanácskozások sikeréhez a lenyűgöző környezet továbbá a nyárias időjárás is nagy mértékben hozzájárult.

A német kancellár az értekezletet lezáró sajtóértekezletén megállapította, hogy a G-7 az értékek és a vállalt felelősség közössége, amely egyértelműen elítéli a Krím félsziget - úgymond - nemzetközi jogba ütköző orosz bekebelezését és a már régóta húzódó kelet-ukrajnai válság rendezése érdekében elvárják Moszkvától a februárban kötött minszki megállapodás maradéktalan betartását, ellenkező esetben további szigorító intézkedéseket léptetnek életbe Oroszországgal szemben.

Diplomáciai források szerint az amerikai elnök Elmauban ismét szóba hozta Ukrajna felfegyverzését, de a szankciók esetleges kibővítésére tett kijelentéséhez a német kancellár azonnal hozzáfűzte, hogy a tárgyalásokat mindenképpen folytatni kell Moszkvával.

Angela Merkel számára a G-7 tegnap véget ért csúcsértekezlete azért is sikeres volt, mert a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseit is el tudta fogadtatni a résztvevőkkel. Így a G-7 tagállamai törekedni fognak arra, hogy a decemberben Párizsban tervezett klímacsúcson kötelező érvényű megállapodást fogadjanak el az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, amely gondoskodik arról, hogy az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva 2 Celsius fok alatt tartsák a globális középhőmérséklet emelkedését az évszázad végéig. Egyetértettek abban is, hogy a Párizsban kidolgozandó megállapodásban biztosítani kell azt az évi 100 milliárd dollárt, amelyet a legutóbbi, koppenhágai klímacsúcson elhatározott menetrend szerint 2020-tól a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseinek támogatására fordítanak.
Elmauban megtették az első lépést a fosszilis energiahordozók, így a szénerőművek nélkül működő gazdaság megteremtése felé is.

Mint a zárósajtóértekezleten Angela Merkel elmondta, újabb lendületet adtak az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi övezet megvalósítanának is.

A kancellár szerint összehangolták a járványok elleni küzdelmet is és az Ebola vírushoz hasonló halálos kórokozók terjedésének meggátlására olyan anyagi alapot kell létesíteni, amelyhez a járvány által sújtott országok könnyen hozzáférhetnek megfelelő gyógyszerek és egészségügyi intézkedések bevezetésére.

Elmauban szó volt a mind súlyosabbá váló menekültkérdésről is és ezzel kapcsolatban a G-7 tagjai ígéretet tettek a világméretű szegénység felszámolására, ezért már az ENSZ jövő hónapra tervezett addisz-abebai fejlesztési értekezletén határozott intézkedésekkel fogják támogatni Afrika gazdasági fellendülését és stabilizálását célzó erőfeszítéseket.

A görög pénzügyi válságra térve a kancellár csak annyit mondott, hogy Európa egységének megtartása elsődleges feladat, de ez magában hordozza azt is, hogy a tagállamok mindent elkövetnek anyagi helyzetük egyensúlyban tartására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást