Áfacsökkentéssel készül a választásokra Robert Fico

Infostart
2015. május 26. 18:59
Robert Fico szlovák miniszterelnök bemutatta pártja második szociális csomagját, amely 15 pontból áll, és 200 millió eurójába kerül az államnak. Az ellenzéki pártok szerint mindez populista kampányfogás, amellyel a kormánypárt már a jövő évi parlamenti választásokra készül.

A friss hús, a kenyér, a kifli, a tej és a vaj januártól olcsóbb lesz, mert a 20 százalékos áfa a felére csökken. A szlovák államkasszának ez 100 millió eurós bevételkiesést jelent majd.

További 70 milliótól az olcsóbb banki szolgáltatások bevezetése miatt esik el az állam. A büdzsé szempontjából többletkiadást jelent továbbá a szegények üdültetése, az erdei iskolákhoz és sítúrákhoz való hozzájárulás, valamint a gyermekgondozási támogatás növelése, illetve újabb óvodák nyitása is. Ezenkívül a munkanélküliek alkalmazásáért járó adókedvezményeket, jobb egészségügyi ellátást és a lakóépületek szigetelésének költségéhez való hozzájárulást is tartalmaz a Fico-csomag.

Gál Zsolt gazdasági elemző képmutatásnak tartja a kormány intézkedését. "Az elmúlt 10 évből majdnem nyolc évig kormánypozícióban voltak Ficoék, ez alatt nem csökkentették az áfát, sőt folyamatosan elutasították az ilyen ellenzéki indítványokat, majd a választások előtt tesznek egy 180 fokos fordulatot, és néhány élelmiszer áfáját leviszik 20-ról 10 százalékra. Ezután mindenki eldöntheti, hogy ez mennyire őszinte lépés, és mennyire van szó tisztán szavazatvásárlásról" - fogalmaz a közgazdász.

Az ellenzék is bírálatnak vetette alá a kormánypárt ígéreteit, felróva, hogy az igazi előnyökhöz főleg az oligarchák jutnak, a kisemberek inkább csak morzsákat kapnak, s kétséges az így szétosztott pénz eredete is. "A Robert Fico által felhasznált pénzek a második nyugdíjpillérből pánikszerűen kilépő emberek megtakarításaiból vagy a Slovak Telekom privatizálásával szerzett bevételből származnak" - véli Jozef Mihál liberális képviselő.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a szociális csomag csak azt bizonyítja, hogy Robert Fico több mint három év alatt nem volt képes rendszerszintűen javítani a polgárok életszínvonalán, ehelyett más zsebéből osztogatott pénzzel akarja megvásárolni a választók szavazatait, és olyan ad hoc megoldásokat javasol, amelyek következményeiért 2016 márciusa után nem kell majd felelősséget vállalnia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást